ANKARA POSLALA DIPLOMATSKO “NE” BEĆIROVIĆEVOM PRIJEDLOGU

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović suočava se s izazovima u vezi s imenovanjem Kadrije Hodžića za ambasadora Bosne i Hercegovine u Turskoj. Naime, agreman iz Ankare nije stigao, a razlog leži u prošlim oštrim kritikama Hodžića prema turskoj vladi, posebno u pismima koja je potpisao 2016. i 2019. godine.

Bećirović je predložio Hodžića u oktobru prošle godine, ali turske vlasti su, kako saznaje Klix.ba, jasno dale do znanja da Hodžić neće dobiti saglasnost za ambasadorsku poziciju. Uprkos tome, Bećirović još uvijek nije donio odluku o predstavljanju novog kandidata, što može rezultirati kompromitacijom bilateralnih odnosa između BiH i Turske.

Kako navodi izvor, turske vlasti su izrazile nezadovoljstvo zbog prošlih izjava Hodžića u pismima koja su kritizirala politiku turske vlade.

Pismo iz 2016. godine, koje je Hodžić potpisao, izražavao je protivljenje izručenju državljana BiH koji su optuženi za povezanost s organizacijom FETO. Drugo pismo, iz 2019. godine, osudilo je odluku da se oduzme Plaketa Grada Sarajeva profesoru matematike Aliji Laficogluu.