11. Augusta 2022.

Arif Nanić: Nijedna kompanija zvanično još nije ponudila štampanje pasoša, rok je do 23. novembra

Još uvijek nijedna kompanija nije poslala zvaničnu ponudu na tender za izradu pasoških knjižica, iako rok za prikupljanje ponuda ističe 23. novembra, kazao je direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Arif Nanić.

– To je postalo uobičajeno da kompanije na tendere svoje ponude šalju posljednji dan. Možda će jedna ili dvije firme ponudu poslati dan ili dva ranije, ali sve one čekaju posljednji momenat za dostavljanje ponuda. One će se primati do 23. novembra do 11 sati, a već sat vremena nakon toga uslijedit će njihovo otvaranje. Ipak, za odluku o tome ko će u naredne četiri godine isporučivati pasoške knjižice trebat će sačekati dva ili tri dana, dok komisija pregleda svu dokumentaciju koja bude dostavljena – pojasnio je Nanić.

Osnovni kriterij, prema uslovima tendera, bit će najniža cijena. Samo donošenje odluke, dodao je, neće automatski značiti i da će sa izabranom kompanijom biti potpisan ugovor.

– Nakon donošenja odluke o izboru najboljeg ponuđača uslijedit će rok za podnošenje žalbi na tu odluku. To je i posljednja mogućnost žalbe u cijelom procesu javnih nabavki. Kada će biti potpisan ugovor, ako bude žalbi na odluku, zavisit će i od efikasnosti Ureda za razmatranje žalbi – napomenuo je Nanić.

Podsjećamo, prema uvjetima tendera, posao štampanja pasoških knjižica vrijedan je 20 miliona maraka, a ugovor sa novim isporučiocem bit će potpisan na četiri godine. Tendersku dokumentaciju je do sada preuzelo dvadesetak kompanija, a tek će se vidjeti koliko njih će dostaviti i zvaničnu ponudu.