Arnaut: Ako je Elek bio u Sudu BiH kao počasni konzul Bjelorusije, onda se Lukašenkov režim miješa u sudske procese kod nas

Da sam ja ovo isto uradio pred sudom u Berlinu, protestna nota mojoj zemlji bi bila izdata, bio bi pokrenut sudski postupak protiv mene, naveo je Arnaut

Damir Arnaut, ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj, komentirao je drsko i bahato ponašanje Nedeljka Eleka, direktora Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo, koji je ujedno i i počasni konzul Bjelorusije u BiH.

Arnaut postavlja i pitanje je li to Elek u Sudu BiH na ročištu u suđenju predsjediku Republike Srpske Milorad Dodiku bio u ime Bjelorusije, te je pojasnio zbog čega se Elek danas nije mogao pozvati na diplomatski imunitet.

Diplomatske tablice
Podsjećamo, Elek je automobil s diplomatskim tablicama parkirao na trotoar ispred Suda BiH.

Kada ga je jedan od policajca upozorio da ga zbog nepropisnog parkiranja pomjeri, Elek se pozvao na diplomatski imunitet i pokušao je svojom funkcijom zastrašiti policajca, od kojeg je tražio i da mu se izvini uz oslovljavanje s “ekselencijo“.

Arnaut je pojasnio da Bečka konvencija o konzularnim odnosima propisuje veoma uzak krug privilegija i imuniteta za počasne konzule u odnosu na redovne konzularne zvaničnike.

Naglašava da bi Elek eventualno bio obuhvaćen i najužom zaštitom, on je prvo trebao ustvrditi da je na Sudu BiH bio u „zvaničnom svojstvu počasnog konzula Bjelorusije i režima Aleksandra Lukašenka.“

A, to je, prema Arnautovoj ocjeni, tek zabrinjavajuće.

On smatra da bi u tom slučaju trebalo reagirati Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH.

“Da bi takva tvrdnja bila istinski zabrinjavajuća po interese BiH, ne samo zbog uplitanja tog diktatorskog režima u sudske procese u našoj zemlji, već i zbog općih pravila diplomatsko-konzularnog djelovanja (šalje li BiH svoje počasne konzule u drugim državama na suđenja državljanima tih zemalja koji nisu i državljani BiH?).

Mogu tražiti potvrdu
Da Elek čak to i ustvrdi, MVP BiH može od Bjelorusije tražiti potvrdu te tvrdnje (da li bi Bjelorusija zvanično priznala da je poslala svog počasnog konzula da prati suđenje koje je se ni po čemu ne tiče?).

Da Bjelorusija to i potvrdi, MVP može od Bjelorusije tražiti skidanje imuniteta Eleku zbog ponašanja koje prevazilazi diplomatske norme i ne odnosi se na praćenje suđenja (imunitet pripada državi, ne osobi)”, naveo je Arnaut.

Pojasnio je i šta bi se desilo da je on kao ambasador učinio u Njemačkoj, ono što je Elek učinio u BiH.

„Da sam ja ovo isto uradio pred sudom u Berlinu, gdje kao ambasador uživam najviši nivo privilegija i imuniteta, daleko iznad svakog počasnog konzula, vozaču bi bio uručen prekršajni nalog, protestna nota mojoj zemlji bi bila izdata, bio bi pokrenut sudski postupak protiv mene.

Skidanje imuniteta
Ukoliko bih se pozvao na imunitet, od moje zemlje bi se tražilo skidanje imuniteta.

I da bi se bilo šta od ovog iznad protiv Eleka pokrenulo u BiH, dovoljna je akcija MVP BiH u saradnji sa i uz obuku policijskih i pravosudnih tijela KS.

Ništa od navedenog ne zahtijeva da se ide na Predsjedništvo BiH i traži konsenzus. Ostaje samo žal što je vrijedni, pošteni i skromni policijski službenik danas prošao verbalnu torturu jer kabadahija ima diplomatske tablice koje same po sebi ništa ne znače i jer ga oni koji su trebali nisu obučili o ovom iznad“, pojasnio je Arnaut na svom Facebook profilu.