“B-SDA” – Babić, Kasumović, Hadžibajrić, Šepić i ostali formiraju svoju listu za izbore 2018.

Izbori 2018.godine, sada je prilično sigurno, imat će svoje nove političke protagoniste a jedni od njih su i “nezavisni načelnici” općina koji su otpočeli proces formiranja “nezavisne liste” koja je, zapravo, politička stranka sa ciljem da preotme što je moguće više glasova od SDA jer su protagonisti “nezavisne liste” svi do jednog bivši SDA-ovci koji su se pretvorili u njihove protivnike.

Fuad Kasumović, Amra Babić, Ibrahim Hadžibajrić, vjerovatno i Muhamed Ramović, Senad Šepić, Šemsudin Mehmedović i neke druge SDA-ove, bivše i sadašnje, perjanice krenut će u formiranje političke stranke koja bi, vjerovatno, trebala biti obnarodovana nakon SDA-ovog kongresa u maju 2017.godine ukoliko neki od njih, do tada, ne uspiju u njihovoj nakani – da smijene Bakira Izetbegovića sa mjesta predsjednika SDA što bi, vjerovatno, u mnogome promijenilo ovaj njihov plan za preuzimanje vlasti u SDA i na izborima.

Saznanja naše redakcije u vezi ovog političkog okupljanja idu u smjeru da formiranje ovog političkog krila nezadovoljnika iz SDA neće biti pod plaštom stranke već pod firmom nezavisne liste koja bi, prije svega, trebala imati oslonac u onim općinama gdje su nezavisni načelnici općina uspijeli preoteti vlast od njihove matične SDA sa kojom su došli u sukob.

BNN saznaje da iza ovog projekta stoji niko drugi do čovjek sa američke crne liste, te ličnost kojeg se sumnjiči za ubistva i terorizam – Bakir Alispahić čije je bogaćenje išlo, upravo, putem SDA i to u multimilionskim iznosima putem “poštenih tendera”. Poznato je, također, da je Šemsudin Mehmedović, “duhovni vođa” pobune unutar SDA, izuzetno blizak Alispahiću kroz zajednički rad u policiji.

Jasno je i to da je izuzetno bogate kampanje “nezavisnih” načelnika, nezadovoljnika iz SDA, neko finansirao a krajni cilj je, kako doznaje naša redakcija, jeste prvo pokušaj ovladavanja SDA-om a ako to ne uspije onda će ova grupa krenuti u formiranje vlastitog političkog projekta sa ciljem osvajanja vlasti i pozicija iznad nivoa općina.

Kako god da se okonča proces unutarstranačkih borbi u SDA očito je da će prije ili neton nakon kongresa SDA, ova stranka dobiti još jednu svoju stranku (Mehmedović često upotrebljava izraz “Bolja SDA” – BSDA), nalik na A-SDA, koja će nastati kao rezultat frakcijskih borbi u ovoj stranci koji, kako se približavaju izbori, dosežu svoju kulminaciju.

(BNN)