Bajtal za Raport: Ako opozicija ne ponudi zajedničkog kandidata za Predsjedništvo, onda postaju jedni drugima konkurencija

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) prošle je sedmice raspisala opće izbore za 2. oktobar 2022. Očekivano, prvi su reagirali član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji nije propustio priliku da ospori legitimitet CIK-a, te Dragan Čović, koji je iste poruke poslao danas sa sjednica HDZ-a i HNS-a.

Publicista i politički analitičar Esad Bajtal u razgovoru za Raport kao veliki problem ističe apstinenciju građana u izbornom procesu.

“Činjenica da imate apstinenciju u izbornom procesu, od 40 do 60 posto procenata biračkog tijela, zapravo kazuju sljedeće: ‘To što vi igrate nije naša politička utakmica. U toj utakamici ne prepoznajemo ni svoje ekipe, ni igrače. Ostajemo kod kuće, ne idemo na stadion (biralište)’. Dakle, o tome se radi. Mada, moram da kažem da uprkos apstinenciji, onih 20 posto glasača uspijeva da glasaju za njih, a prazni prostor koji su ustupili birači biva popunjen sistemom izbornog inžinjeringa”, kazao je Bajtal.

Ove razloge Bajtal ističe kao uzroke sve gore i gore situacije u našoj zemlji.

“Na sceni su uvijek isti politički igrači i partije. To potvrđuje i ona činjenica da kada je traženo da se uvede elektronska kontrola izbora 2018. godine, onda su direktno SNSD i HDZ rekli da ne žele o tome ni razgovarati. Dakle, ne žele kontrolu, da bi mogli raditi to što rade. Nisu glasovi građana ti koji njih održavaju na vlasti, nego njihov inžinjering, prevara i otimačina glasova”, pojašnjava Bajtal.
Komentirao je i prijetnje Dragana Čovića o aktiviranju zaključaka HNS-a iz februara, kazavši da je Čoviću jedino preostalo da prijeti.

“Nema dobre stvari da je uradio. Sa deset prsta možete pokazati šta je sve uništio i naravno da njemu odgovara bezakonje. Takvo bezakonje je provodio 12 godina, sve je uništio i naravno da mu to sada odgovora. Na vlasti su bili njegovi ljudi u Mostaru i nije bilo izbora. Naravno, tu je SDA, sve je to zajedno uključeno. Sada Čović opet prijeti da neće biti izbora”, istaknuo je Bajtal.

On kaže kako će, bez obzira na trenutnu krizu, izbori prema svemu sudeći biti održani.

“Moraju da budu. Vidite, međunarodna zajednica je zainteresovana, kao i građani, ali i to je zakonska obaveza političkih subjekata. Svako ima pravo da ne ode na izbore, ali niko nema pravo da opstruira i da priča priču kako će izbore spriječiti jer zaboga on nije siguran da može osigurati pobjedu”, kazao je.
Osvrnuo se i na politike opozicije, te komentirao njihovo ponašanje u jeku političke krize kroz koju prolazi BiH.

“Mora se tačno utvrditi da li će biti zajednički kandidat opozicije za člana Predsjedništva. Mi smo i ranije imali takve najave, i na kraju ta opozicija je ostala razjedinjena. Ova zemlja je u svakom smislu razjedinjenja, ako opozicija ne može pokazati momenat jedinstva, onda nisu opozicija nego samo konkurencija. Sve dok se ne ujedini i ne pokaže jedinstvo, ona će ostati samo konkurencija. Međutim, kada se ujedine, onda će imati istinsku šansu da dobije ono što treba da dobiju”, zaključio je Bajtal.