Nakaš: Imenovanje Sebije Izetbegović dogovoreno je na minderu SDA

Direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Bakir Nakaš potvrdio je nezvaničnu informaciju da je Upravni odbor ove bolnice na današnjoj sjednici najviše bodova dao Sebiji Izetbegović, kao kandidatkinji za novu direktoricu ove medicinske ustanove, dok je on rangiran na četvrto mjesto od četiri moguća kandidata.

‘Ova informacija nije uopšte začuđujuća, ona samo potvrđuje koncept već formiranog rješenja za Opću bolnicu, unaprijed dogovorenog negdje na nekom minderu između članova Stranke demokratske akcije koji definitivno žele da ovladaju zdravstvenim sistemom u Kantonu Sarajevo iz prostog razloga jer je on težak nekih 360 miliona KM. Mislim da je to konačni cilj’ – istaknuo je Nakaš.

On smatra da sama postavka novih upravnih i nadzornih odbora Opće bolnice evidentno govori da je to porodični biznis koji se pretvara u liniju upravljanja zdravstvenim sistemom iz jednog centra.

Potvrdio je da će uložiti žalbu nadležnom organu ukoliko imenovanje Sebije Izetbegović potvrdi ministar zdravstva KS Eldar Lokmić.

‘Ako se potvrdi ovo imenovanje naravno da ću se žaliti, a još ću vidjeti koji je to postupak. Ne bih se iznenadio da ne bude mogućnosti žalbe nekom drugostepenom organu, nego da budem upućen na parnični postupak.

To bi bilo sigurno najbolje rješenje za njih jer bi se na taj način riješila mogućnost odlaganja zaposjedanja te pozicije’ – ocjenjuje on.

Nakaš je mišljenja da ima jako puno elemenata koji su prekršeni u samom postupku imenovanja novog direktora Opće bolnice.

Također smatra nezamislivim da se tako brzo može okončati jedna procedura, dok se takvom brzinom ne mogu riješiti liste čekanja ili niz drugih zdravstvenih problema.

Svi kandidati su morali predočiti biografiju i program koji treba dati okvir za naredni četvergodišnji mandat u radu i razvoju ove bolnice. Nakaš navodi da u konkursnom materijalu nije nigdje pisalo da treba biti član neke stranke, te dodaje da je to evidentno glavno mjerilo.

‘Opća bolnica je bila jedina institucija u kojoj stranke nisu stanovale. Na žalost, počele su sada i u nju da se useljavaju i mislim da je to poraz zdravstva. Jer, ako u zdravstvu dijelimo ljude po stranačkoj pripadnosti, onda se bojim da ne budemo i pacijente dijelili po takvoj pripadnosti’ – zaključio je Bakir Nakaš.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

U Sarajevu održana osnivačka skupština Mehmedovićeve stranke

Visokoin.com

Mehmedović: Pozivam Izetbegovića da se ogradi od pisanja “Stava”

Visokoin.com

Rudarima će biti isto, samo će struja poskupiti: Kriminal u rudnicima nikog ne interesuje

Visokoin.com

Muradif Pajt: Nije ništa specijalizirala u Zagrebu! Ne može Seka, jedno tijelo biti na dva mjesta!

Visokoin.com

SDA: Niškić mora objasniti zašto je SDP prao novac preko sumnjivih firmi

Visokoin.com