Banja Luka ni večeras nije dobila budžet, nastavljen sukob Stanivukovića i odbornika

Skupština grada Banje Luke nije večeras usvojila Prijedlog budžeta za ovu godinu, jer nije imao potrebnu većinu glasova odbornika.

Skupštinska većina nije tražila da se odbornici izjašnjavaju o amandmanima koje je predložila, a za budžet je glasalo 12 odbornika, dok je 17 bilo suzdržano.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u gradskoj skupštini Dragoslav Topić rekao je da očekuje od gradonačelnika Draška Stanivukovića da u narednih sedam dana da novi prijedlog budžeta.

– Danas smo imali konstruktivnih rasprava i nadamo se da će one biti uvažene u novom prijedlogu. Pokušali smo djelovati amandmanski, ali nismo dobili ni mišljenje, tako da o njima danas nismo ni raspravljali – rekao je Topić.

Kasno smo sjeli
On je naveo da se kriza nastavlja na nivou odnosa između gradonačelnika i skupštinske većine.

– Imali smo danas i pruženu ruku pomirenja, te se nadam da će tako biti i u narednom periodu. Kasno smo sjeli da zajednički raspravljamo o budžetu, ovo je prvi put bilo danas da gradonačelnik pokušava sa nama tražiti zajednička rješenja za funkcionisanje grada – rekao je Topić.

On je izrazio nadu da će u narednih sedam dana Stanivuković predložiti novi budžet i dodao da ako se to ne desi, Skupština ima zakonsku i poslovničku mogućnost da predloži novi budžet.

– Pogodila nas je i izjava gradonačelnika da u slučaju prihvatanja naših amandmana on ih neće realizovati, jer niko sa zdravim razumom ne bi prihvatio budžet uz takvu konstataciju – rekao je Topić i istakao da će grad nastaviti normalno da funkcioniše.

Jedanaest amandmana
Prema njegovim riječima, Skupština grada nastavlja zasjedanje u ponedjeljak, 5. aprila, o ostalim tačkama na dnevnom redu.

Stanivuković je rekao da Banja Luka od sutra nema budžet, te da će o tome obavijestiti firme koje održavaju grad, kao i sve druge korisnike gradskog budžeta.

– Neko se očigledno igra igru koja skupo košta, a žrtva svega su građani – rekao je Stanivuković.

On je naveo i da je prije početka sjednice bilo 11 amandmana koji nisu ispoštovali poslovnik i koji su bili izazovni za budžet, te nisu mogli biti usvojeni u toj mjeri.

– Od 11 amandmana, za devet smo našli mogućnost da ih potpuno usvojimo, a dva djelimično, što smatramo da je poštovanje i jedne i druge srane – rekao je Stanivuković.

Budžet grada za ovu godinu bio je predložen u iznosu od 149.770.000 KM.