BANJALUČKI HAKER UHAPŠEN U HRVATSKOJ: DUGA LISTA KRIVIČNIH DJELA

Banjalučki haker inicijala A.B. uhapšen je 4. juna na Graničnom prelazu Gunja, na osnovu međunarodne potjernice koju je izdao Osnovni sud u Banjoj Luci.

Hrvatska policija ga je uhapsila, a Županijski sud u Vukovaru odredio mu je ekstradicioni pritvor.

Potjernica za A.B. raspisana je 15. maja ove godine zbog krivičnog gonjenja. Na teret mu se stavljaju brojna krivična djela, uključujući iznudu, unošenje kompjuterskih virusa, kompjutersku prevaru, neovlašten pristup zaštićenim kompjuterima i mrežama, te ucjene.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) ranije je podnijelo više prijava protiv A.B. zbog ucjena, gdje je tražio 500.000 eura da ne objavi eksplicitni snimak do kojeg je došao neovlaštenim pristupom zaštićenim računarima.

U julu prošle godine, A.B. je prijavljen tužilaštvu zbog cyber napada na advokata, u kojem je ukrao podatke o raznim predmetima i slao lažne poruke u ime advokata, pokušavajući da iznudi novac. Također je osumnjičen za neovlašten pristup računarima firme Tehnički remont Bratunac (TRB).

A.B. je dva puta prijavljivan zbog pokušaja iznude novca od hrvatske firme “Petrohemija” upadom u njihove računalne sisteme. Osim toga, osumnjičen je za posjedovanje lažnih službenih legitimacija Vlade RS i Sindikata policije i policijskih starješina Republike Srbije, koje je koristio kao prave.

U oktobru prošle godine, A.B. je pokušao iznuditi 150.000 eura od “Klinike Kostić” iz Banja Luke, hakovanjem njihovog računalnog sistema i traženjem isplate u kripto valuti Bitcoin kako bi otključao sistem i ne objavio snimljeni sadržaj.

A.B. je pod istragom MUP-a RS i zbog sumnje da je u aprilu 2022. godine pomagao licu inicijala J.J. u izbjegavanju hapšenja u nastavku akcije “Storidž”, omogućivši mu bijeg.