Barcelona prošlu sezonu završila s rekordnim profitom

Prošlu takmičarsku sezonu španski nogometni klub Barcelona završio je s rekordnim prihodom (494,9 miliona eura) i rekordnim profitom (48,8 miliona), izvijestio je dopredsjednik Barceloninog sportskog društva Javier Faus.

U odnosu na prethodno 12-mjesečno razdoblje katalonski je klub povećao prihode za ok 20 miliona eura. Prijavljeni rashod iznosi 441,1 milion eura.

Omogućilo je pozitivno finansijsko poslovanje klubu da dodatno smanji zaduženje, koje je danas na brojci od 335 miliona eura. Prije samo dvije godine klub je dugovao 420 miliona eura.

Faus je prihodovni i profitni “boom” pripisao ponajprije prilivom novca od prodaje karata na Nou Campu. Oko 60 posto prihoda, gotovo 300 miliona eura, klubu su donijeli navijači s kupljenim sezonskim, paketskim ili jednokratnim ulaznicama.

Solventnosti je, paradoksalno, pripomogao i rezultatski neuspjeh: na neisplaćenim premijama nogometašima i stručnom stožeru, zbog izgubljenih borbi za naslov nacionalnog i evropskog prvaka, klub je uštedio 12 miliona eura.

(VisokoIN/Totalsport)