Bečarević za Raport: Energoinvest može sniziti cijene nafte koliko danas. Tu nešto nije jasno

“Jednostavno, kalkulacija cijene Energoinvesta omogućava da se cijena gasa snizi prema krajnjim kupcima”, objašnjava sagovornik Raporta.

Ko ima vremena da se zarovi u podatke i statistike, recimo, Trandingeconomicsa, otkrit će da je u posljednjih godinu i po cijena gasa na berzama pala za čak 70 posto. U tom periodu u našoj zemlji nismo posvjedočili nikakvoj akcijskoj ponudi cijena ovog energenta.

Nije tajna da se u BiH cijene gasa formiraju po drugačijim aršinima od evropskih, odnosno oblikuju se u odnosu na naftne derivate. Ali jeste tajna što gas nije pojeftinio jer je, da podsjetimo, cijena pala za 70 posto, a s druge strane, iako se kod nas cijene formiraju u odnosu na naftne derivate, a pritom je prema podacima iste web stranice, cijena nafte također pala za 30 posto, opet nije došlo do pojeftinjenja.

Almir Bečarević, pravnik u Javnom preduzeću BH Gas Sarajevo, otkrit će nam ovu tajnu činjenicom da je u našoj zemlji, kao što rekosmo, u upotrebi naftna formula iz 1997. godine kad je potpisan ugovor s Gazprom Exportom te da nema apsolutno veze s ovim cijenama koje se formiraju na berzama.

Nisu se stekli uslovi
“Što se tiče prosjeka, oni se uzimaju za posljednjih devet mjeseci, tako kad pogledate te prosjeke, vidite da su faktički izašli određeni mjeseci kad je nešto niža bila cijena nafte, odnosno ušli su oni prosjeci kad je nafta bila 85-90 dolara”, govori Bečarević za Raport i objašnjava da se zato nisu koliko-toliko stekli uslovi za neki značajniji pad cijene nafte.

Kad pogledamo cijene u posljednjih devet mjeseci kad uđete na bilo koj stranicu, vidimo otprilike te iste cijene.

“One su, uglavnom približne. Desio se pad u određenom periodu u ovih devet mjeseci, ali bojim se da se taj pad može možda reflektirati, i u zavisnosti od ovog kvartala, tek od aprila”, cijeni naš sagovornik.

O tome da li to znači da ipak ima neke nade, Bečarević kaže da u slučaju da nafta bude oko 85 dolara do aprila, znači ovaj kvartal, “bojim se da tog pada neće biti. Sve ispod 80, nema dileme da li će doći do pada cijene gasa od 1. aprila”.

Može i jeftinije, ali neće
Ipak, ima i druga strana medalje. Da može jeftinije, može i to koliko danas.

“S druge strane, što se tiče našeg dobavljača Energoinvesta – da li ima prostora da se snizi cijena gasa prema potrošačima na bazi njegove kalkulacije, apsoluno ima i ona se može uraditi danas. To nije sporno, ali nije ni jasno zašto Vlada Federacije BiH ne pogleda tu kalkulaciju i zašto Energoinvest na razlici u cijeni svake godine otkako smo prešli na Turski tok ostvaruje razliku u cijeni više od 20 miliona maraka”, objašnjava nam sagovornik Raporta i napominje da ako na 20 miliona maraka ne može minimalno 10 posto da se snizi, tu nešto nije normalno.

“Jednostavno, kalkulacija cijene Energoinvesta omogućava da se cijena gasa snizi prema krajnjim kupcima. Zašto se to ne radi i zašto Energoinvest ovoliku razliku u cijeni uzima, mogu razumjeti, zbog peglanja svog poslovanja, ali to nije korektno jer jednostavno vidimo šta se dešava sa zrakom u Sarajevu i, opet kažem, tu prostora ima i ono što je najbitnije – jedno je ono kako se cijena gasa formira od Gazproma i šta znači prosjek devet mjeseci, a drugo je ovo koliku razliku u cijeni ima Energoinvest”, zaključio je Bečarević za Raport.