Bećirović: Glavni problem u BiH nije Dodik nego Vučić, ovo je moja poruka za njega

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović danas se obratio medijima prilikom obilježavanja Dana šehida na mezarju Kovači. Bećirović je govorio o aktuelnim političkim pitanjima, te se osvrnuo na posljednje izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Danas smo došli ovdje da iskažemo duboko poštovanje šehidima i borcima koji su branili nezavisnost, suverenitet i iteritorijalkni integritet BiH. Naša je obaveza da čuvamo uspomenu na one koji su dali najviše za odbranu BiH”, kazao je Bećirović i dodao:

“Na nama je da radimo sve što možemo da naša zemlja što prije uđe u NATO savez. Moram reći i nevezano za ono što je saopćeno, ohrabrujuće su poruke iz Brisela, iz sjedišta NATO-a, koji ima mandat i obavezu da reaguje kada su ugroženi mir i stabilnost u BiH”.

Svima koji dovode u pitanje budućnost i nezavisnost BiH preporučio bih da se ne igraju sa vatrom.

Bećirović se osvrnuo na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Posljednjih sedmica i mjeseci, domaća i regionalna javnost polako saznaju pravo lice Aleksandra Vučića. On nije nikakav mirotvorac, glavni problem u BiH nije Dodik nego je Vučić. Stoga bi se međunarodni zvaničnici morali zapitati kakve instrukcije Vučić daje Dodiku. Morao bi početi poštovati suverenitet i nezavisnost i teritorijalni integritet BiH i da se prestane miješati u unutrašnje stvari”.

“Moja poruka mu je da poštuje međunarodno pravo, a ne da se ponaša kao da za njega ne važe pravila”.

Još je kazao da ne želi komentarisati izjave ministara na dnevnoj osnovi.

“Ja se veoma ozbiljno bavim određenim stvarima i ne pada mi na pamet da budem dnevni komentator izjava bilo kojeg ministra. Predložio bih im da manje daju izjave i saopćenja, a da više radimo iza paravana”.

Rezolucija UN-a o Srebrenici?

“Još jedno pitanje o kojem trebamo raditi odgovorno i ozbiljno, a ne davati populističke izjave po medijima. Kada se sve to završi onda ću malo više govoriti o tome. Do tada treba da ozbiljno radimo, a evo vam i ekskluzivna informacija – početkom iduće sedmice idem i u New York”, zaključio je Bećirović.