Bećirović pisao ambasadorima u BiH: Pomozite nam da se osposobimo za odbranu! Nemojte ponavljati greške iz ‘90-ih

Državni zastupnik i potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović uputio je pismo najvažnijim ambasadorima u našoj zemlji poručivši da im, kao jedan od predstavnika najviše zakonodavne vlasti u državi Bosni i Hercegovini, želi predočiti pravne i druge činjenice o pitanju prijenosa nadležnosti unutar BiH.

Za samom početku iznio je “dvije temeljne činjenice o postdejtonskom i preddejtonskom prijenosu nadležnosti”.

– Nijedna nadležnost na nivou države Bosne i Hercegovine nije u postdejtonskom razdoblju prenesena silom, već demokratskim i pravnim putem u skladu sa procedurama propisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom BiH i poslovnicima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Za sve nadležnosti države Bosne i Hercegovine glasali su poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH iz svih naroda i oba bh. entiteta. Da je to potpuna istina potvrđuju, između ostalog, zapisnici i stenogrami sa tih sjednica – navodi on za postdejtnoske prijenose.

Za preddejtonske prijenose nadležnosti kaže kako su “većina nadležnosti međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine, punopravne članice Ujedinjenih nacija, oduzete zbog višegodišnje primjene brutalne sile bez ikakve demokratske i pravne procedure”.

Neoborive činjenice

– Pravosnažnim presudama sudova Ujedinjenih nacija utvrđeno je da su prije oduzimanja nadležnosti države Republike Bosne i Hercegovine počinjeni: udruženi zločinački poduhvati, genocid nad Bošnjacima, zločini protiv čovječnosti i drugi ratni zločini, uključujući istrebljenje, deportacije, protjerivanja, silovanja i druga nečovječna djela, teške povrede Ženevskih konvencija, progoni na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kršenja zakona i običaja ratovanja, protivpravna zatvaranja i teroriziranja civila, uništavanje imovine velikih razmjera, oduzimanje i pljačkanje imovine…

Isitiče kako su naprijed navedene pravne činjenice, detaljno opisane pravosnažnim presudama sudova Ujedinjenih nacija, te da jasno dokazuju da je jedino otimanje nadležnosti bilo ono koje je silom provedeno u međunarodno priznatoj državi Republici Bosni i Hercegovini.

– To su neoborive činjenice, a ne Dodikova zamjena teza. Zato vas, gospodo ambasadori, javno pozivam da i vi informirate relevantne međunarodne faktore o ovim faktima – između ostalog stoji u pismu.

Silom otete nadležnosti Republike BiH

Dalje navodi kako, za razliku od krajnje neutemeljenih Dodikovih separatističkih i antidejtonskih postupaka, želi skrenuti njihovu pažnju na argumente koji idu u prilog povratka silom otetih nadležnosti međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

– Povratkom na snagu nadležnosti Republike Bosne i Hercegovine osiguralo bi se, između ostalog, da naša država postane istinska demokratska, pravna, evropska, socijalna, sekularna i građanska država, zasnovana na vladavini prava, individualnih sloboda i jednakosti, etničke, vjerske i spolne jednakosti, društvene pravde – navodi Bećirović.

Ističe da je u toku otvoreni napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Osposobljavanje za odbranu

Svoje pismo zaključuje pozivom u pomoć Bosni i Hercegovini da se “u svakom pogledu osposobi za efikasnu odbranu jer je to njeno neotuđivo pravo u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom”.

– Imena i prezimena osoba uključenih u teško krivično djelo rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine su poznata. Pomozite državi Bosni i Hercegovini da se u svakom pogledu osposobi za efikasnu odbranu jer je to njeno neotuđivo pravo u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom. Nemojte ponavljati grešku iz 1990-ih godina kada je politika nemoralnog izjednačavanja dželata i žrtava ohrabrila protagoniste genocidne politike – zaključuje Bećirović.

Cjelokupni tekst Bećirovića upućen najvažnijim ambasadorima u našoj zemlji, možete pročitati na Facebook profilu Denisa Bećirovića.