Bh. manekenke rade i za 27 KM !

Biti manekenka bio je san mnogih djevojaka u Bosni i Hercegovini. Bio, ali više nije. Šetati modnim pistama pod svjetlima reflektora u najmodernijoj garderobi i za to biti plaćen, posao je koji su željele mnoge mlade dame.

Željele, ali više ne. Kod nas se od ovog posla odavno ne može živjeti pa djevojke koje koračaju našim modnim pistama skoro da to rade volonterski, više željne medijske i svake druge promocije, svjesne da tu novca nema.

Potvrda cijele priče je nedavno završeni “Nivea BH Fashion Week Sarajevo”, koji je dokazao da je naša modna scena na najnižim granama. Loša organizacija, loše revije, nedepilirane manekenke treće klase… samo su neke od karakteristika ovog modnog događaja.

Mizerne cijene

Pokušali smo saznati koliko naše manekenke zarađuju, ali smo većinom naišli na zid šutnje uz obrazloženje da je riječ o poslovnoj tajni. Ipak, iz razgovora s njima dalo se osjetiti da je riječ o vrlo niskim, u jednu ruku mizernim svotama. Kako loše zarađuju na modnim pistama, djevojke redovno rade kao modeli na promocijama, koncertima, predstavljanjima automobila, raznim partijima…

Ima i onih djevojaka koje se ne boje i ne stide otvoreno pričati o iznosu koji dobivaju ili, pak, ne dobivaju. Zvezdana Perendija govori o tome šta sve ljepotice mogu priuštiti sebi od zarađenog iznosa.

– U principu, kako se postaviš, tako ćeš i biti plaćena. Ako si doživjela ovo kao posao, smiješno je reći da možeš lijepo živjeti. S obzirom na to da je meni ovo hobi, sav novac koji zaradim, potrošim na neke potrepštine poput šminke, torbe ili goriva. Sve djevojke koje se žele baviti striktno ovim poslom, prinuđene su otputovati u inozemstvo, ostale rade za mizernu cijenu. One koje kažu da zarađuju mnogo, ne žele priznati istinu.

Ja ne radim revije ispod 100 eura, mislim da ne bi trebale ni druge djevojke. Također, dešava se da nas pozovu na otvorenje nekog objekta samo da se pojavimo. Radila sam i to, i tu nema ništa loše, jer je svakako bolje plaćeno od revije. Pa za nekih sat-dva dobijemo oko 150 eura ili više – govori Perendija.

Ten i bubuljice

Zanimljiv je podatak koji smo saznali, da je jedna od bh. ljepotica radila reviju za svega 27 maraka. Opet, postoje i one s više angažmana, koje manje-više zarade zavidnu sumu novca. Jedna od takvih zasigurno je i naša jedina tamnoputa manekenka Daniella Mijatović.

– Kod nas je situacija smiješna, a ujedno i teška. Sve mi koje smo radile “Beograd Fashion Week”, možemo reći da oni ne plaćaju, ali daju kompenzaciju, dok nas Amela Radan uvijek isplati. To, naravno, nije neka cifra od koje se može luksuzno živjeti, ali i to sve zavisi od brendova i sponzora. Znam djevojke koje su radile za 20 maraka. Ružno je da ih sada imenujem, ali je to smiješno, jer onda i nas, ostale, svrstavaju u neku bezvrijednu skupinu. Radije bih džaba nego za tih 20 maraka. To je ispod svakog nivoa.

Kada govorimo o ovome, poželjno je istaći moj doček u Prištini. Nevjerovatno. Radila sam njihovu sedmicu mode i niko me nije platio kao oni. Zaradila sam tada više nego ovdje za sve revije u jednoj godini pa i više – kaže Daniella te dodaje da u BiH revije radi za, u prosjeku, od 100 KM do 100 eura.

Hana Tabaković, novinarka Nove TV, čest je posjetilac modnih dešavanja u našoj zemlji, ali i u regionu. Nije joj strana ni uloga manekenke, jer je često radila revije s drugim poznatim ličnostima. Ona je nedavno bila u publici na “Nivea BH Fashion Weeku Sarajevo” i dala nam je svoje viđenje ove manifestacije te je uporedila sa modnim dešavanjima u Hrvatskoj.

– To su dva različita svijeta. Teško ih je porediti. Scena, kompletna organizacija, uređenje, ljudi koji sjede u prvom redu, sve je na višem nivou. Ne mogu shvatiti da neko izađe na pistu nedepiliranih nogu i ruku ili veoma lošeg tena i s bubuljicama. To je zbog toga što organizator u Sarajevu nije osigurao sredstva za vrhunske modele. Ja nikada ne bih nosila reviju ispod 800 kuna, a prema svemu sudeći, ove djevojke to rade džabe – kaže Tabaković.

Potcjenjuju bh. brend

Zanimljiv komentar o dovođenju drugih djevojaka za snimanje reklame nekog bh. brenda dala nam je Zvezdana Perendija.

– Boli me to što uvijek dovodimo neku treću osobu za snimanje, da li iz regiona ili šire. Mi smo takvi ljudi. Ako dovedemo neko drugo ime, mislimo da će to bolje ispasti i proći umjesto da “guramo” svoje ljude uz svoj brend. Time potcjenjujemo sebe i svoje – prokomentirala je Perendija.

Besplatno korištenje teretane

Kao i brojna druga lica, i Daniella Mijatović bila je plaćena nekoliko puta za dolazak na “event” i, u zavisnosti od događaja, uspjela je zaraditi 100 eura ili više.

– Osim toga, trenutno besplatno treniram u “BBI Centru”. Ne plaćam im ništa niti oni meni naplaćuju što dolazim, ali im vjerovatno odgovara da Daniella Mijatović trenira kod njih kako bi privukli što više ljudi. To je super stvar i jedna vrsta marketinga – izjavila je Mijatović.

Hana Tabaković ne krije da debelo naplaćuje svako pojavljivanje na otvorenju nekog kluba ili na nekom događaju i da je to sasvim normalno svugdje osim u Sarajevu.

– U Banjoj Luci sam na otvorenju kluba dobila 350 eura. Ustala sam i pozdravila posjetioce i sjedila s društvom dva sata. Nedavno sam na partiju na Vlašiću za dolazak dobila 500 eura, a moja kolegica Nikolina Pišek 900 eura. Ko voli, neka izvoli! U Sarajevu misle da sam njihova i da bih došla, ali se varaju da ću to uraditi bez honorara – kaža novinarka Nove TV.

Pohvale Aleksandri Lovrić

Jedini modni događaj u glavnom gradu u godini na izmaku koji zaslužuje svaku pohvalu je revija modne kreatorke Aleksandre Lovrić, na kojoj je predstavila kolekciju “TNT Crew”. Ona je na jednom mjestu uspjela okupiti Amru Silajdžić, Džejlu Glavović i Sarah Čerkez, koje već nekoliko godina slove za naše najbolje manekenke.

Sve je bilo vrhunski organizirano, manekenke su bile zadovoljne honorarom, a čak su im osigurane avionske karte za dolazak u Sarajevo.

Situacija u susjedstvu

U susjednoj Hrvatskoj je nešto bolja situacija i izvor Avaza koji je htio ostati anoniman, tvrdi da manekenke većinom rade reviju za 500 kuna. U tu kategoriju spada i nekada neprikosnovena Aleksandra Grdić, čiji su honorari prije nekoliko godina bili četiri puta viši.

Za ovu svotu manekenke iznesu po četiri-pet kreacija. Trenutno je najbolje plaćena Iva Jerković. Ona je izuzetno tražena i svi vodeći kreatori u Hrvatskoj žele da im ona bude zaštitno lice i da nosi njihove radove. Za reviju naplaćuje 1.000 kuna. Kada su u pitanju sedmice mode, onda su manekenke još manje plaćene. Naime, one idu na količinu tako da za jednu reviju dobiju oko 300 kuna.

Manekenke su u posljednje vrijeme, prema tvrdnjama ovog izvora, redovni posjetioci otvorenja raznih klubova, diskoteka, butika, restorana… Naravno, za to dobiju odgovarajući honorar, a besplatno piće i jelo se podrazumijeva. Kada je riječ o buticima, dobivaju besplatnu garderobu.

(VisokoIN)