Bh. spisateljici zabranjeno gostovanje na festivalu u Austriji zbog podrške Palestini

Bh. spisateljica Lana Bastašić na Instagramu je podijelila da joj je ranije dogovoreno gostovanje na festivalu književnosti u Salzburgu otkazano nakon što je prekinula saradnju sa svojim izdavačem u Njemačkoj zbog šutnje o genocidu u Gazi.

Bastašić je objavila mail koji joj je stigla od organizatora Literaturfesta u Salzburgu.

“Danas sam obaviještena da su moj boravak i događaj otkazali Literaturfest Salzburg i Literaturhaus NÖ, a oba su potvrdili tek 20. januara ove godine.

Ovo nije nešto za šta sam se prijavila, već boravak na koji sam pozvana. Evo e-maila koji sam primila i odgovora koji sam poslala”, navela je Lana uz objavu.

Za kraj je imala dodatnu poruku: “Stalno potcjenjuju Jugoslovene. Opet”.

U mailu koji je dobila je navedeno da je njeno raskidanje veza sa njemačkim izdavačem bilo predmet rasprava organizatora te da su naposljetku odlučili da otkažu poziv na događaj jer bi njen boravak značio i “pozicioniranje” koje ne žele i koje je kontradiktorno njihovoj ulozi.

Podsjetimo, Lana je ranije prekinula saradnju sa svojim izdavačem – kompanijom S. Fischer Verlag, jer su kako je navela pokazali primjere dvostrukih standarda.

“Moralno je upitno jer se čini slijepim i gluhim za patnju palestinskog naroda u istoj regiji”, napisala je ranije u vezi s izdavačevom zabrinutošću zbog antisemitizma.

Kao primjer navodi web-stranicu izdavača na kojoj piše da ima za cilj rasvijetliti kontinuitet antisemitizma u njihovim knjigama te da se protive antisemitskom razmišljanju i djelovanju nakon napada na Izrael 7. oktobra.

Iako je ovo “potrebno i hvale vrijedno”, kaže ona, zanemaruje izraelsko bombardiranje Gaze u kojem je od tada ubijeno najmanje 24.000 ljudi, prema palestinskom Ministarstvu zdravstva.