BIH NIJE NASTALA “UDRUŽIVANJEM” I NEĆE NESTATI “MIRNIM RAZDRUŽIVANJEM”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović reagirao je na antidejtonske i antiustavne najave iz RS o tzv. “mirnom razdruživanju”.

Nije nastala udruživanjem

U odgovoru je poručio kako država Bosna i Hercegovina nije nastala “udruživanjem” u Dejtonu.

– Organi bh. entiteta RS nikada neće imati sagovornika za “mirno razdruživanje” niti bilo kakvo drugo “razdruživanje”, jer niko nema pravo ni pomisliti da razgovara o podjeli i uništenju države Bosne i Hercegovine. Država Bosna i Hercegovina nije nastala “udruživanjem” u Dejtonu. Kontinuitet države Bosne i Hercegovine precizno je normiran odredbama međunarodnog i nacionalnog prava. Bosne i Hercegovine je bilo i prije i poslije Dejtona, a entiteti nisu ni postojali prije Dejtona i bez njega ne mogu ni postojati. Institucije države Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice imaju jasne obaveze u pogledu zaštite mira i ustavnog poretka. Svi koji nasrnu na državu bit će prije ili kasnije poraženi. Zagovornici antiustavne politike moraju znati da se rušenje ustavnog poretka kažnjava dugogodišnjom kaznom zatvora – naveo je Bećirović.
Skandalozne inicijative

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je ovakve inicijative iz manjeg bh. entiteta nazvao krajnje skandaloznim.

– Nijedan odgovoran bosanskohercegovački zvaničnik ne smije ni na pisarnici zaprimiti nikakav papir o tzv. “sporazumu o razdruživanju entiteta RS i FBiH”. Na takav skandalozni i antidejtonski papir ne smiju odgovarati politički zvaničnici. Na njega trebaju adekvatno reagirati nadležni pravosudni organi Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik međunarodne zajednice i drugi međunarodni faktori koji garantiraju Dejtonski mirovni sporazum. Međunarodnu i domaću javnost moramo podsjetiti da kad god su Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i drugi velikosrpski protagonisti koristili termine “mirno” i “mir”, iza toga su povlačili poteze koji su bili njihova suprotnost. Zato moramo jasno objasniti da je sintagma “mirno razdruživanje” eufemizam kojim se pokušava ublažiti jedna opasna, destruktivna i zločinačka namjera – ističe Bećirović.

Nakon toga, obrazložio je šta “mirno razdruživanje” zapravo podrazumijeva.

– Eufemizam “mirno razdruživanje” suštinski znači:

rušenje mirovnog procesa i ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini i regiji;

kršenje temeljnih normi međunarodnog i nacionalnog prava;

podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH;

pokušaj uništenja punopravne članice Ujedinjenih nacija – države Bosne i Hercegovine;

prijetnju novim genocidom i zločinima protiv čovječnosti – mišljenja je Bećirović.
Brojni razlozi na strani BiH

Također, izjavio je i kako su na strani države Bosne i Hercegovine pravni, historijski, moralni i brojni drugi razlozi.

– Pravni razlozi se očituju u odredbama međunarodnog i nacionalnog prava koje štiti državu Bosnu i Hercegovinu i ne daju nijedan pravni argument za razbijanje naše države. Historija nas uči da je Bosna i Hercegovina nakon burnih i teških stoljeća opstala. Nju nisu mogli uništiti ni mnogo jači faktori od ovih koji danas nasrću na nju. Moralni i civilizacijski razlozi upozoravaju da je nedopustivo nakon počinjenog genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina i pomišljati da se ponovo krene u zločinački projekat uništenja multietničke države Bosne i Hercegovine. Ekonomski razlozi govore da bi bilo kakav separatistički avanturizam imao katastrofalne posljedice za bh. ekonomiju, privrednike, radnike i generalno na životni standard građana. Demografski argumenti razumnim ljudima ukazuju da je polovina stanovništva države već pobjegla od opasne ratnohuškačke politike. Nova eskalacija nerazumnog ponašanja dovela bi do potpunog demografskog sloma, posebno u bh. entitetu RS – objasnio je Bećirović.

Na kraju, Bećirović je još jednom uputio poruku za sve one koji favorizuju sepeparatističke politike.

– Na kraju, da ne bi bilo dileme, separatisti moraju znati da bosanskohercegovački patrioti i njihovi saveznici nikada i ni po koju cijenu neće dozvoliti uništenje države Bosne i Hercegovine – zaključio je Bećirović.