BIH PLANIRA OBJAVITI ‘RAT’ DUHANSKOM DIMU

Bosna i Hercegovina priprema se za bitku protiv duhanskog dima, pokretanjem Deklaracije o zaštiti od duhanskog dima. Ovaj dokument predstavlja ključni korak u zaštiti osnovnog ljudskog prava na čist zrak, naglašavajući pravo svakog pojedinca na disanje bez izloženosti štetnim česticama iz duhanskog dima.

Ministarstvo civilnih poslova aktivno radi na pridruživanju Bosne i Hercegovine Deklaraciji zemalja Zapadnog Balkana o zaštiti od duhanskog dima. Ova inicijativa podržana je od strane Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, a njen cilj je suočavanje s alarmantno visokom prevalencijom uporabe duhana na Zapadnom Balkanu. Prema podacima iz 2022. godine, stopa upotrebe duhana kod odrasle populacije kreće se od 22 do 40 posto, uz izuzetno spor napredak u smanjenju tih stopa.

Duhanski dim sadrži na stotine štetnih hemikalija, od kojih je mnogo kancerogeno. Istovremeno, znanstveni dokazi jasno pokazuju da ne postoji siguran nivo izloženosti duhanskom dimu te da je potrebno poduzeti sveobuhvatne mjere za zaštitu javnog zdravlja. Zbog toga je važno pridružiti se aktivnostima koje će zaštititi sadašnje i buduće generacije od rizika povezanih s upotrebom nikotina i duhana te izloženosti duhanskom dimu.

Deklaracija naglašava potrebu za potpunom zabranom pušenja duhana u svim javnim prostorima, radnim mjestima i javnom prijevozu kako bi se osiguralo disanje čistog zraka za sve građane. Nadalje, predviđeno je povećanje ulaganja u kampanje podizanja javne svijesti o štetnim efektima uporabe duhana i pasivnom pušenju, kao i uključivanje obrazovnih programa o ovim temama u školske programe.

Države potpisnice Deklaracije inzistirat će na provedbi zakona protiv duhanskog dima te raditi na promociji programa odvikavanja od pušenja kako bi podržali korisnike duhana i nikotina u prestanku pušenja.

Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija već su podržale Deklaraciju Svjetske zdravstvene organizacije za Europu. Očekuje se da će, uz pozitivna mišljenja nadležnih zdravstvenih vlasti, i Bosna i Hercegovina uskoro pristupiti ovom značajnom programu za zaštitu zdravlja građana od štetnih efekata duhanskog dima.