Bill Gates će donirati 100.000 dolara osobi koja osmisli kondom nove generacije

Otkad su se pojavili na tržištu, mobilni telefoni su doživjeli nevjerovatnu transformaciju a njihov napredak se odvija munjevitom brzinom. Začudo, isto se ne može reći za prezervative, koji su već nekoliko decenija potpuno isti, iako ih koristi oko 750 miliona ljudi.

Bill Gates je odlučio da donira najmanje 100.000 dolara osobi koja je spremna da osmisli kondom nove generacije.

Prezervativi štite od trudnoće i spolno prenosivih bolesti. I dok svijet oko nas napreduje, tajno oružje svih koji žele bezbrižno da uživaju u seksu ostalo je isto.

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Bill Gates, odlučio je to da promijeni, pa je izjavio da će osobu koja osmisli napredniji kondom nagraditi novčanim iznosom između 100.000 i milion dolara.

– Posmatrano iz muške perspektive, ono što može da vas odvrati od korištenja kondoma je smanjeno zadovoljstvo, u odnosu na ono što osjećate kada ne nosite kondom. Zato prezervativ nove generacije treba da bude udoban za nošenje i da ne mijenja doživljaj muškarca – navodi se u objašnjenju fondacije “Bill & Melinda Gates Foundation”.

Fondacija ističe da bi trebalo usavršiti i ženske kondome, koji su sada suviše komplikovani za postavljanje i skupi.

Prijedlozi koje će Bill i njegova supruga Melinda uzeti u obzir moraju da imaju “hipotezu koju je moguće testirati, plan za njeno testiranje i nedvosmislene podatke”.

Realizacija prijedloga koji im se bude najviše dopao, biće finansirana sumom koja može da dostigne čak milion dolara.

Projekat o kondomu nove generacije je dio inicijative “Istraživanje velikih izazova”, čiji je cilj poboljšanje uslova života najsiromašnijih građana svijeta.

– Kako bismo prevazišli konstantne zdravstvene i razvojne probleme, potrebna su nam nova, revolucionarna rješenja – istakao je Chris Wilson, jedan od čelnika fondacije koju vodi bračni par Gates.

(VisokoIN)