Birališta u BiH su otvorena: Hrvatski državljani danas biraju predstavnike u Evropskom parlamentu

Birališta, na kojima hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini mogu glasati za predstavnike u Evropskom parlamentu iz Republike Hrvatske, otvorena su danas u našoj zemlji. Ovu informaciju potvrdio je Marko Babić, generalni konzul Hrvatske u Mostaru.

– Birači dolaze, glasaju, sve je redovno, nema nikakvih problema, nema gužvi. Glasuje se normalno, ne čeka se. Ljudi koji trebaju potvrdu, dobiju je, kazao je konzul za Fenu.

Inače, hrvatski državljani u BiH mogu glasati na sedam lokacija: Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu, Kampus Sveučilišta u Mostaru, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjoj Luci, Hrvatski kulturni centar “Sv. Franjo” u Tuzli, Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” u Livnu, Osnovna škola “Vitez” u Vitezu, te Školski centar fra Martina Nedića u Orašju.

Ovo je četvrti put da hrvatski birači glasaju na evropskim izborima i biraju 12 predstavnika koji će ih idućih pet godina predstavljati u Evropskom parlamentu.

Za 12 mjesta u Evropskom parlamentu u Hrvatskoj se kandidovalo 25 lista, 23 stranačke i dvije nezavisne liste, s ukupno 300 kandidata.