BLOKADA ZA BLOKADOM Ministar Josip Grubeša (HDZ) glatko odbio pomoći CIK-u u provođenju izbora!

CIK se pozvao na član Izbornog zakona koji kaže da su im sva tijela dužna pomagati. Grubeša im citirao odluku prema kojoj to nije slučaj

Nakon što se lider HDZ-a BiH Dragan Čović transparentno i potpuno javno identificirao kao onaj koji blokira izdvajanje sredstava za izbore dovodeći samim time provedbu izbora zakazanih za oktobar i HDZ-ov ministar pravde BiH Josip Grubeša (uz kolegu Vjekoslava Bevandu) se svrstao se u red onih koji dijele odbijenice Centralnoj izbornoj komisiji BiH.
Kako saznaje Fokus, CIK se između ostalima obratio i Ministarstvu pravde sa molbom za ustupanje uposlenika na privremeni rad u CIK-u radi provedbe izbora, pozivajući se na član 2.1. stav (3) Izbornog zakona BiH kojim je propisano da su sva tijela vlasti na svim nivoima kao i zvaničnici u BiH i diplomatsko-konzularnim predstavništvima obavezni pomagati tijelima mjerodavnim za provedbz izbora.

No, Grubeša je CIK-u poslao odbijenicu koja je u posjedu Fokusa, u kojoj navodi da su radno-pravni odnosi zaposlenih u Ministarstvu pravde striktno regulirani radno-pravnim zakonodavstvom kojim nije predviđeno ustupanje državnih službenika ni zaposlenika drugoj instituciji na privremeni rad.
Grubeša spori navedeni član Izbornog zakona kazavši da nije definirano šta se podrazumijeva pod obavezom pomaganja tijelima mjerodavnim za provedbu izbora. Nasuprot ovom zakonu Grubeša stavlja Odluku o načelnika unutrašnje organizacije tijela uprave BiH te navodi da je njom jedino predviđena privremena raspodjela uposlenika unutar jedne institucije. Dodaje da to tako prepoznaje i Zakon o radu.
Inače, iz CIK-a su danas napomenuli da je danas bio posljednji dan da Vijeće ministara osigura 12,5 miliona KM za provođenje izbora.

CIK BiH je danas donio odluku o poništenju postupka: LOT 1 – štampanje i pakovanje privremenih i konačnih biračkih spiskova; LOT 2 – štampanje koverata i oznaka za biračka mjesta; LOT 3 – štampanje obrazaca za biračka mjesta, izborne komisije i Glavni centar za brojanje i štampanje postera za biračka mjesta i izborne komisije; LOT 4 – izrada fascikli s vodenim žigom i štampanje certifikata za dodjelu mandata.

Također, donesena je i odluka o poništenju postupka: LOT 1 – nabavka ambalažnog materijala (PVC vreće) za biračka mjesta i skladište Centralne izborne komisije BiH i LOT 2 – nabavka ambalažnog materijala (kartonske kutije) za biračka mjesta i skladište Centralne izborne komisije BiH.

Nakon odbijanja Vijeća ministara BiH da odobri potrebna sredstva za provođenje Općih izbora u oktobru 2022. godine, dana se oglasio i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

– Glasanje je temeljno pravo građana u demokratskom društvu, a finansiranje izbora je zakonska obaveza. Pozivam sve članove Vijeća ministara da rade svoj posao i odobre sredstva,” rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt.