Boračka udruženja traže izvinjenje od BHRT-a

Nakon što je jučer voditeljica Dnevnika na BHT1 u toj informativnoj emisiji Armiju Republike Bosne i Hercegovine nazvala “takozvanom”, reagirala je Koordinacija boračkih saveza BiH.
Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Gledajući vijesti, voditeljica izgovori riječi “takozvana Armija Republike Bosne i Hercegovine”, pomisli smo u prvi mah da gledamo RTRS, a to onda nije ništa čudno i ništa novo. Međutim na ekranu vidimo da se radi o vijestima javnog emitera BHRT-a, državnog emitera koji nas vrijeđa. Uvažena gospodo novinari, urednici i direktori gore pomenute medijske kuće, 1992. godine je postojala država koja se zvala Republika Bosna i Hercegovina, a 15. aprila te godine formirana ja vojska te države koja se zvala Armija Republike Bosne i Hercegovine. Vi biste to trebali znati, ali kako nas nazivate “takozvana”, možda ste zaboravili, pa je red da vas napomenemo.

Zahtijevamo da direktor BHRT-a, odmah uputi izvinjenje svim pripadnicima časne Armije Republike Bosne i Hercegovine, a odgovorne za ovaj, hoćemo vjerovati, nenamjeran gaf, sankcioniše. Koordinacija boračkih Saveza ARBiH će pratiti da li se šta poduzelo po ovom pitanju, a u slučaju da ne dođe do izvinjenja smatrat ćemo da to i nije bio slučajni gaf nego namjera, te poduzeti nove korake u cilju zaštite ugleda i časti Armije Republike Bosne i Hercegovine – istaknuto je u saopćenju Koordinacije boračkih saveza BiH.