BORCI TRAŽE DA IM SE VRATI ONO ŠTA IM JE ODUZETO 2008. GODINE

Grupa demobilisanih boraca pita se da li će se ikada ispraviti nepravda prema njima kojima su 2008. godine pod izgovorom ekonomske krize, umanjene penzije za 10 posto.

Kažu kako su se više puta obraćali Federalnom ministarstvu za boračka pitanja gdje su im rekli da oni nemaju ništa sa penzijama. Odgovore su tražili i u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje ali ih nisu nikada dobili.

Vidimo prema svakome se “ispravlja nepravda” samo su nas svi zaboravili. Šta je sa nama koji smo državu branili i ništa od toga nemamo? Nama su 2008. godine smanjili penzije za 10 posto zbog, kako su tada rekli, ekonomske krize u kojoj se nalazila zemlja i do danas tu nepravdu nisu ispravili. Nisu nam vratili tih deset posto, navode nezadovoljni borci.

Da situacija bude gora naše penzije se nisu povećavale kada i ostale.

Umanjenje navedenih penzija iz 2008. godine posljedica je zakona koji je tada donesen. Na isti način, dakle zakonskim odredbom, te se penzije, kao i sve druge, mogu uvećati i za deset i više posto. Mi smo institucija koja zakone provodi,

Nemam saznanja da se priprema ili planira pripremiti neka zakonska izmjena po kojoj bi bilo moguće udovoljiti željama iskazanima po ovom pitanju – odgovorio je Tomislav Kvesić samostalni stručni saradnik za odnose sa javnošću Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Osvrnuo se i na usklađivanje penzija.

Što se usklađivanja penzija tiče, do prošle godine penzije ostvarene po Zakonu o prijevremnom povoljnijem penzionisanju boraca (ZPP-u), odredbom sadržanom u navedenom zakonu, usklađivale su se samo na temelju rasta indeksa potrošačkih cijena.

Zakon je prošle godine promijenjen te se i penzije ostvarene po ZPP-u usklađuju na jednak način i u jednakom iznosu kao i penzije ostvarene prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju – govori Kvesić.