Boris Tadić teško bolestan?

U septembru su se pojavile prve informacije o narušenom zdravlju srpskog predsjednika Borisa Tadića. U novembru su ga politički protivnici izrijekom tražili da prizna javnosti da je bolestan. U decembru je kazao da nije bolestan, nego da samo tako izgleda jer puno radi.

Srpski predsjednik Boris Tadić boluje od dvije neizlječive i vrlo teške bolesti – lupusa i multiple skleroze, tvrde izvori nedjeljnika Nacional iz najuglednije srpske medicinske ustanove, Vojnomedicinske akademije (VMA).

S te dvije bolesti uz vrhunsku medicinsku njegu može još dugo živjeti, objašnjavaju, ali ne i održavati zahtjevan predsjednički ritam, tvrdi izvor koji je navodno vidio predsjednikov bolesnički karton.

Naime, prva nagađanja oko Tadićevog narušenog zdravlja pojavila su se još u septembru, no stvar se zahuktava u novembru, kad zastupnica Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović u parlamentu traži da joj se u pisanoj formi odgovori na pitanje kakvo je zdravstveno stanje Tadića budući da “postoje ozbiljne indicije da je predsjednik Srbije ozbiljno bolestan i da njegova bolest može uticati na vršenje funkcije”.

Štaviše, zatražila je od konzilijuma doktora na VMA da pregledaju ne samo predsjednika Srbije, nego i nosioce svih državnih funkcija, te se u javnosti počinje šaputati o Tadićevim odlascima neurohirurgu.

“Tačno je da loše izgledam, ali nisam bolestan. Loše izgledam jer mnogo radim”, kazao je Tadić 18. decembra.

I dok nijedan mainstream medij ne nagađa zašto Tadić izgleda starije i loše, u nekim se srpskim tabloidima pojavila istovjetna informacija, da boluje od multiple i lupusa. Isti tabloid piše i kako Tadić ranije nije operisao sportsku povredu koljena, kao što je rekao medijima, nego benigni tumor, prenose Nezavisne novine.

Srbija se, inače, sprema za parlamentarne izbore, koji trebaju uslijediti za tri mjeseca i vladajuću Demokratsku stranku, osim spekulacija o Tadićevom zdravlju, razdire i neslužbena bitka za njegovog nasljednika. Ona se vodi između šefa diplomatije Vuka Jeremića i beogradskog gradonačelnika Dragana Đilasa, koja je počela još prilikom izbora potpredsjednika stranke, a kulminirala Đilasovim zahtjevom da se Jeremić razriješi ministarske pozicije.

(VisokoIN)