Bosić: Na bošnjačkim strankama je da odluče hoće li nastaviti politiku konflikata

Pozicija SDS-a je da želi da uđe u novi Savjet ministara, odnosno u vlast na nivou Bosne i Hercegovine, i ovdje se stvari lome na principu hoće li, u stvari, ostati isti princip vlasti, odnosno, hoće li Dodik, uz Čovića, biti dominantan u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i u Savjetu ministara.

Ovo je danas, gostujući u emisiji „Danas“ Radija Bosne i Hercegovine, izjavio predsjednik SDS-a Mladen Bosić na pitanje novinara Amira Sužnja kakva je pozicija ove stranke u pregovorima oko formiranja vlasti na državnom nivou, saopćeno je iz ove medijske kuće.

– To je osovina koja je bila dominantna u prethodnom periodu i koja je diktirala stvari, odnosno, diktirala političku krizu. Ja razumijem zašto Čović insistira da mora biti Dodik taj koji će biti u ime Republike Srpske u vlasti jer jednostavno on ima politički dogovor sa Dodikom da guraju zajedno projekat koji dominantno drži Čović kao svoju političku platformu oko budućih promjena Dejtonskog sporazuma i rješavanja pitanja Hrvata. Naša pozicija je drugačija. Mi smatramo da u tom slučaju ne treba stajati ni na stranu Hrvata, ni na stranu Bošnjaka, nego pokušati naći dogovor koji je prihvatljiv za sve – kazao je Bosić.

Znači, dodao je, tu će dominantno odlučivati bošnjačke političke stranke, odnosno stranke iz Federacije koje nisu HDZ, o tome da li će dopustiti da i u budućoj vlasti osovina Dodik – Čović bude ta koja diktira stanje u Bosni i Hercegovini.

Na upit da li to znači da takav stav HDZ-a već u startu, u izvjesnom smislu, slabi poziciju SDS-a u pregovorima, Bosić naglašava da je praktično na bošnjačkim strankama da odluče.

– Imaju mogućnost da biraju hoće li nastaviti politiku konflikta i međunacionalnih odnosa ili će početi neku drugu politiku. Mi smatramo da u Bosni i Hercegovini, da bi krenula naprijed, treba promijeniti osnove politike. Treba, slažem se, rješavati i ova otvorena pitanja koja se tiču, prije svega, Sejdić – Finci, pa i položaja Hrvata, ali ne na osnovu nerealnih želja, nego na osnovu toga kako omogućiti ljudima da bolje žive i da njihova djeca mogu ovdje da ostvare perspektivu. Ukoliko se nastavi politika kao u protekle 4 godine, to neće biti moguće – rekao je Bosić.

(VisokoIN/Fena)