Budi žena Safeta jutro poslije meča u Lisabonu: ‘Ustaj, Safete, sedam je’. A, on skoči i reče: Kad su dali i sedmi!?

Treba biti realan i shvatiti da plasman na EP nismo izgubili u Lisabonu. Izgubili smo ga u Tirani. Nakon žrijeba grupa kalkuliralo se da kući i u gostima trebamo pobijediti Luksemburg, Albaniju i Bjelorusiju

Budi žena Safeta Sušića jutro poslije meča u Lisabonu:

– Ustaj Safete sedam je!
… A, on skoči i reče:
– Kad su dali i sedmi!?

Najnoviji je vic koji kruži društvenom mrežom Facebook, a tiče se debakla naše reprezentacije u revanšu baraža za EURO 2012 (Portugal – BiH 6:2). Mi ne bi bili mi, kada se i u emotivno teškim trenucima ne bi našalili na vlastiti račun. Neka malo, i to je naša veličina.

Priznao greške i pokazao ljudskost

Nego, uozbiljimo se. Mnogo se polemika povelo poslije neuspjeha u doigravanju za Evropsko prvenstvo, koje će se naredne godine odigrati u Ukrajini i Poljskoj. Te mogli smo bolje, te nije trebalo ovako, bilo bi bolje da smo igrali onako… Standardno, raja k'o raja. Poslije bitke svi generali. Mnogi su pitali i treba li Safet Sušić ostati selektor i u kvalifikacijama za Mundijal 2014?

Treba! Sada nema dileme. Selektor je koji je osvojio najviše bodova u svim kvalifikacijama u kojima smo do sada nastupili. Dakle, statistički naš je najuspješniji selektor. To je neoboriva činjenica koja ga treba ostaviti na klupi BiH.

Da, tačno je i to da je Sušić griješio. Pogotovo, na početku mandata kada pod njegovim vodstvom nije bilo ni igre, ni discipline u svlačionici. Ipak, popularni Pape nije bio tvrdoglav. Kritike i sugestije javnosti i medija prihvatio je, a neke su mu, kako je javno rekao, pomogle da progleda. Upravo i zbog ljudskosti koji posjeduje Sušić je zaslužio da ostane. Jer, greške samo priznaju ljudske veličine. On je bez sumnje bio veliki igrač. Veliki trener? Bit će ako nas odvede na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Čišćenje dvorišta

Nakon „fula“ sa sastavljanjem tima, žmirenjem pred javašlukom u timu, desio se Bukurešt. Pukli smo od Rumuna (0:3) i to u meču u kojem smo dobro prošli. Niko tada ni slutio nije da će na press konferenciji Sušić izaći i lupiti šakom o stol. Svi su mislili da će opet štititi igrače, koji su ga do tada nerijetko znali i ismijavati. Međutim, takvoj priči došao je kraj. Sušić je doslovce lupao šakom o rumunski stol. Govorio je kako su se igrači umislili, da se nisu zalagali u utakmici, da tako više ne ide. Vidio je i da tako više ne ide sa pojedinim igračima koje je do tada simpatizirao, a čiji su menadžeri bili njemu itekako bliski ljudi. Odlučio je pomesti naše reprezentativno dvorište i pokušati ga urediti.

Četiri dana kasnije dobio je Albaniju u Zenici (2:0). Vratili smo se u igru. Sušić je poslije te utakmice pričao kako je možda malo i pretjerao u Rumuniji. No, ispostavilo se, uradio je pravu stvar. Od tada, do „potopa“ u Lisabonu nismo izgubili u sedam mečeva. Bili smo fenomenalni na Stade de Franceu u njegovom Parizu. Nismo uspjeli direktno otići na EP i zbog sudijske lakrdije… Došao je baraž i nama baksuzni Portugal. Bolji je otišao na EURO 2012.

EURO 2012 izgubili smo u Tirani

I? Treba biti realan i shvatiti da plasman na EP nismo izgubili u Lisabonu. Izgubili smo ga u Tirani. Nakon žrijeba grupa kalkuliralo se da kući i u gostima trebamo pobijediti Luksemburg, Albaniju i Bjelorusiju. U duelu sa Rumunima, u tom slučaju, dosta bi nam bila tri boda, a sa Francuzima jedan iz dva susreta. U idealnoj matematici trebali su nam se složiti i ostali rezultati da bi napravili senzaciju, te ispred Francuske bili prvi u grupi. Jesu. Ali, mi nismo pobijedili u Tirani. Nažalost! Sušić je tada tvrdio da bod nije neuspjeh. Očito, nije bio u pravu. Konkretno, da smo pobijedili u Albaniji, Portugal, đavo da ga nosi, ne bi ni vidjeli.

Odoh spavati prošla je ponoć

Sad je gotovo. J… ga! Nego Sušić je uspio srediti ono dvorište o kojem vam sam maloprije pričao. Poprilično. Ima tu još posla, ali dobro ga je očistio. I zato, treba li Sušić ostati selektor? Opet ću reći: Treba!

Da me ovo neko pitao nakon Tirane, koja je došla poslije remija sa Katarom, poraza od Francuske na Koševu (u igri u kojoj nismo prišli njihovom golu)… rekao bih Vam „ne“! Ovako, stvari su se promijenile i zbog toga sa razlogom danas kažem „da“.

Kažem “da” i zbog toga što za Sušićeve Zmajeve danas navija sve više ljudi u Banjoj Luci, Mostaru, Širokom Brijegu, Lukavici… Da, da, vidio sam ih sa šalovima i zastavama BiH na utakmici protiv Portugala u Zenici.

Joj, da smo prošli na EURO 2012, gdje bi nam bio kraj! Odoh spavati prošla je ponoć (obratite pažnju na vrijeme objave teksta). Idem sanjati, možda mi se u snu ostvari želja da igramo u Ukrajini i Poljskoj!?

Budim se ujutro u sedam. Valjda neću i ja reagirati kao Sušić u najnovijem vicu na Facebooku?

(VisokoIN/SCsport/Bakir Tiro)