Buljubašić kaže da je poskupljenje struje od 10% nedovoljno da pokrije troškove, građani sad u strahu od još većih cijena

Direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić dao je izjavu nakon što je FERK odobrio njegov zahtjev za poskupljenjem struje od 10 posto.

Građani će dobivati veće račune od 1. augusta.

“Ovo je prvi korak od FERK-a prema Elektroprivredi BiH nakon dugog niza godina i tiče se usklađivanja cijena prema kupcima u odnosu na proizvodne cijene. A, ni ove današnje cijene nisu bliske proizvodnim ali su važne za energetsku stabilnost”, rekao je Buljubašić, a prenosi Raport.

On je istakao da je na današnjoj sjednici FERK-a bilo važno čuti i to da prethodni saziv ove komisije nije imao nikakvog razloga da odbije prvi prijedlog Elektroprivrede BiH.

“Važno je bili čudi da je prethodni saziv FERK-a na čelu sa Jasminom Bešom bez potrebe skinuo ovu tačku s dnevnog reda. FERK nije ništa promijenio u našem zahtjevu. Bešo očito nije htio da se miješa u svoj posao za koji primao plaću”, naveo je Buljubašić.

On je ponovio kako je FERK ustanovio da ovo novo poskupljenje nije dovoljno da pokrije troškove proizvodnje.

“Mi da bismo imali stabilan sistem moramo imati stabilno preduzeće. Mi ćemo se truditi da popravimo stanje”.

Buljubašić je rekao da nije upitna zakonska osnova za donošenje novih cijena.

Upitan da li to što novo poskupljenje nije dovoljno da pokrije troškove proizvodnje znači da može doći opet do poskupljenja, Buljubašić je kazao sljedeće:

“Ovo je usklađivanje. Naši troškovi su iz godine u godinu rasli, a vidjet ćemo kako će ići u narednom periodu, kako će se kretati naši ulazni troškovi. FERK može i smanjiti cijene, i oni će pratiti naš rad”.