Buni se SDA-ov Zukić što mora raditi za vrijeme džume: “Zna li premijer Nikšić da je svakog petka džuma?”

Šef Kluba Bošnjaka u federalnom Domu naroda Muamer Zukić (SDA) osvrnuo se u statusu na svom Facebooku na jučerašnji sastanak federalnog premijera Nermina Nikšića (SDP BiH) s rukovodstvom Doma naroda Parlamenta FBiH, i to u 13 sati.

Zukić je prvo napomenuo da rukovodstvo Doma nema nikakve posebne nadležnosti, osim onih proceduralne naravi koje se odnose na zakazivanje i vođenje sjednice. Rukovodstvo Doma naroda nema nikakav drugi legitimitet niti nadležnost.

S druge strane, kako je istakao Zukić, ovaj Dom je organiziran kao “Dom NARODA”, te se zato tako i zove. I ključnu ulogu u onim pitanjima koja su suštinske, a ne proceduralne naravi, imaju klubovi naroda.

“Zato bi ovaj sastanak trebao biti organiziran s Kolegijem, kojeg čine i predsjednici klubova naroda. S obzirom da rukovodstvo Doma čine predstavnici ‘trojke’ i HDZ-a, jasno je da su svjesno izostavljeni predsjednici klubova, kako se ne bi čuo glas ‘druge strane’.

Ipak, skandalozno je da premijer Nikšić, inače Bošnjak, zakaže i održi sastanak u petak u 13 sati, u vrijeme džuma-namaza. Možda premijer nije upoznat da je džuma svaki petak”, dodao je Zukić.