Čaj od klinčića: Napitak koji ubija gljivice i bakterije te olakšava zubobolju

Klinčić je aromatičan začin koji je neizostavan u mnogim zimskim pićima, jelima i desertima. Malen je, podsjeća na čavao ili klin, a zapravo je riječ o cvjetnom pupoljku istoimenog tropskog zimzelenog stabla porijeklom iz Indonezije.

Klinčić je u zdravstvenom smislu prilično zanemaren, što je prava šteta jer je prepun korisnih tvari za naš organizam. Prirodni je stimulans, lokalni antiseptik i anestetik. Miris mu je aromatičan, topao i opor pa se davno koristio u izradi parfema. Od njega se radi i čaj koji ima mnogo zdravstvenih dobrobiti zbog čega bismo ga trebali što češće piti.

Ublažava upalu zubnog mesa i zubobolju

Čaj od klinčića ima jako antiseptičko i protuupalno djelovanje pa je odličan za ublažavanje zubobolje i upale desni, baš kao i ulje od klinčića koje se dobiva destilacijom cvjetnih pupoljaka. Kako biste si olakšali bol, grgljajte čaj od klinčića barem tri puta dnevno.

Djeluje protiv znakova starenja

Klinčić sadrži ugljikohidrate, vlakna, ali i mnoge vitamine i minerale od kojih su najznačajniji mangan, vitamin K i vitamin C. Mangan je važan mineral za održavanje funkcija mozga i izgradnju jakih kostiju, dok vitamin K ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Ovaj mirisni začin sadrži i mnoštvo antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala te nas tako štiti od prebrzog starenja.

Liječi upalu sinusa

Nos vam je stalno začepljen i teško dišete? Ujutro popijte topao čaj od klinčića kako biste pročistili dišne puteve. Glavni sastojak klinčića eugenol, ubija bakterije i djeluje protuupalno. Osim što ga možete popiti, čajem od klinčića možete se i inhalirati. Vrući čaj ulijte u širu posudu, pokrijte glavu ručnikom i duboko udišite pare iz čaja dok vam se dišni putovi ne otvore.

Čuva jetru

Neka istraživanja pokazala su da je eugenol posebno koristan za jetru. Naime, konzumiranje čaja od klinčića može smanjiti razinu enzima glutation-S-transferaze koja je obično pokazatelj bolesti jetre.

Poboljšava probavu

Šalica čaja od klinčića prije ručka ili večere potiče bolji protok krvi i poboljšava proizvodnju sline koja igra važnu ulogu u probavi hrane. Osim toga, klinčić pojačava želučane izlučevine, a njegova analgetička svojstva bore se protiv pojačane proizvodnje želučane kiseline koja izaziva žgaravicu.

Ubija gljivice

Ako vas muči Candida, skuhajte si čaj od klinčića. Osim što ubija bakterije, klinčić djeluje i na gljivice, ali i parazite koji se mogu pojaviti u crijevima.

Prirodni afrodizijak

Ako niste znali, klinčić je prirodni afrodizijak koji potiče spolni nagon, a kako bi djelovao, popijte dvije šalice čaja od klinčića na dan ili dva puta dnevno uzimajte dvije kapsule praha klinčića.

Kako napraviti čaj od klinčića?
Čaj od klinčića možete napraviti brzo i jednostavno, a ugrijat će vas tijekom hladnih mjeseci.

Potrebno vam je:

šest klinčića
2 štapića cimeta
Zakuhajte pola litre vode u koju potom dodajte klinčić i cimet. Pustite neka ključa oko 10 minuta te čaj potom procijedite. Pustite neka se malo ohladi potom ga možete piti samog ili mu dodati malo meda.

Ljekovita tinktura od klinčića
Kod kuće možete napraviti i tinkturu od klinčića koja se koristi za ispiranje usne šupljine i grla.

Potrebni sastojci:

20 grama klinčića
1 dcl 70-postotnog alkohola
Klinčiće sameljite, prelijte alkoholom i ostavite da stoje u zatvorenoj staklenoj posudi oko dva tjedna. Tinkturu procijedite i uzimajte dvije kapi u 2 dcl vode dnevno ili je jednom do dva puta dnevno grgljajte nekoliko minuta.