Čampara o Novaliću i Gacku: Otkako si se počeo družiti s osmicama i sa ‘alfa ženkom’, tu si gdje si

U Sudu BiH danas je nastavljeno iznošenje završnih riječi odbrane u aferi ‘Respiratori’. Fadil Novalić nakon ročišta rekao je da je nevin i da kineski respiratori nisu nabavljeni mimo zakona.

Za to što se našao na optuženičkoj klupi zbog nabavke neupotrebljivih malina-respiratora, Novalić ima jednostavno objašnjenje – zavjera! Kaže da su se protiv njega udružili politički protivnici i dijelovi pravosuđa.

Cilj je naravno prost – medijski ga diskreditirati, ali ne samo njega, nego i njegove stranačke šefove – bračni par Bakira i Sebiju Izetbegović!

Novalić je kazao da je stranka Narod i Pravda ustvari mastermind te akcije i da su imali tzv. media plan za njegovu diskreditaciju. U svemu je učestvovao, kako je rekao, jedan ministar iz Vlade FBiH.

Cijelu tu zavjerenički grupu Novalić je nazvao “Gacko je čudo”. On je očito aludirao na federalnog ministra Aljošu Čamparu i njegovog brata – državnog tužioca Dubravka Čamparu.

Nakon što je Novalić ovo izgovorio na Sudu, oglasio se Aljoša Čampara na Facebooku.

“Danas je F. Novalić, koji je poznat po tome da često izgubi kontrolu nad vlastitim jezikom, izjavio: “Gacko je čudo”, pokušavajući da okrivi sve i svakoga u procesu u kojem je optužen za zloupotrebu položaja i nezakonito trošenje javnog novca. Tako su u bunilu njegovih parapatoloških teorija zavjere na red došli i Gacko i Gačani. Da, gospodine Novaliću, Gacko je zaista čudo.

Čudo po činjenici da prema pisanju historičara, novinara i statističara, Gačani predstavljaju regionalni pa i svjetski fenomen u pogledu obrazovne strukture svoje populacije, u odnosu na broj stanovnika. I to s legalno završenim fakultetima i legalno stečenim diplomama što je, pretpostavljam, pravo čudo za tvoje šefove i mentore koji nikako nemaju ili imaju falsifikovane diplome”, piše Čampara.

On poručuje da ga sasvim sigurno, i da to zna pouzdano, niko od Gačana (jer im takva glupost nikada ne bi mogla pasti na pamet) Novalića nije savjetovao da uđe u nabavku nefunkcionalnih resporatora. I da ih nabavi preko firme koja se bavi proizvodnjom malina.

“Ti dobro znaš, ali ne smiješ da kazeš, ko ti je dao takve naredbe (sjeti se samo NN ženske osobe koja ti je to navodno naredila), pa su ti u nedostatku ličnog integriteta i hrabrosti da priznaš pravu istinu, krivi svi drugi. Po staroj obavještajnoj praksi i matrici – da se skrene pažnja i zametne trag.

Isto tako Gačani tvojim naredbodavcima nisu rekli da falsifikuju fakultetske diplome, da odbijaju liječiti malodobnu djecu. Da u nezajažljivoj ličnoj ambiciji dožive brutalni poraz u utrci za člana Predsjedništva BiH, da „završavaju“ izbor gradonačelnika Sarajeva, da trguju glasovima i postavljaju nekompetentne kadrove”, piše Aljoša Čampara.

Naprotiv, Gačani su ih, kaže, upozoravali da ne budu bahati. Da ne stavljaju privatne interese iznad interesa građana, da cijene mlade i obrazovane ljude.

“I na kraju, da ponovim – Gacko stvarno jeste čudno. Dokaz tome je i činjenica da nisi ispadao budala, poltron i predmet javnog ismijavanja, dok si se družio s Gačanima. Otkako si se počeo družiti s osmicama i sa “alfa ženkom”, kako ti volis tepati svojoj šefici, tu si gdje si. Za razliku od tebe ja nisam potrčko koji ispunjava želje Bakira, Sebije, Asima i Osmice. A tebe je jedna SMS poruka od „šefice“ i jedno „poslao me Asim“ odvela na optuženičku klupu. Zbog toga Fadile, nemoj glumiti naivno nevinašce niti slučajnog prolaznika. Ili se predstavljaj onakvim kakav jesi ili budi onakav kakvim se predstavljaš”, komentirao je Čampara.