Čaša mlijeka dnevno čini čuda

Samo jedna čaša mlijeka dnevno može poboljšati moždane funkcije, barem tako tvrde naučnici sa Univerziteta Maine u Sjedinjenim Državama.

Nova je studija otkrila da osobe koje redovno konzumiraju mlijeko imaju pet puta veće šanse za uspjeh na testovima pamćenja i moždanih funkcija od onih koje ne piju mlijeko.

Stariju populaciju se zato potiče da poveća konzumaciju mliječnih proizvoda, jer osim što utiču na jačanje kostiju, očito čine dobro i za pamćenje.

‘Činjenica je da su mliječni proizvodi dobri za organizam, naravno, osim u slučajevima kada ljudima iz zdravstvenih razloga nije dopuštena konzumacija mlijeka’, objasnila je voditeljica studije Merrill Elias, dodavši da su s godinama utvrdili da glavni sastojci mlijeka – kalcij, proteini, vitamin D i magnezij – mogu igrati veliku ulogu u smanjenju dijabetesa i pretilosti, a sada tome mogu dodati i pozitivan uticaj na kognitivne funkcije.

Svaki dan uživajte u mlijeku i mliječnim proizvodima

Istraživanje objavljeno u časopisu International Diary predlaže i najjednostavnije načine kako mliječne proizvode uvesti u svakodnevnu prehranu. Dodajte mlijeko u kafu, popijte milkshake, mlijeko ili jogurt dodajete u pahuljice za doručak. Mlijeko bez pretjeranog truda možete uvesti u svoju prehranu.

(VisokoIN)

Vezani članci

Koliko vode bi dijete trebalo da pije?

Visokoin.com

Šta se dogodi u tijelu ako nakon obroka prošetate samo dvije minute?

Visokoin.com

Nutricionistica: Pet razloga zašto biste trebali jesti kupine

Visokoin.com

Zašto smo svi postali tako zaboravni

Visokoin.com

Pet osoba se zarazilo koronavirusom u Visokom

Visokoin.com

Tri pravila za svakodnevnu njegu

Visokoin.com