Čaušević Sućeska za BHRT: Neophodne mjere za zaštitu građana od eskalacije cijena

Izloženi smo stihijskom,ali kontinuiranom rastu cijena prevenstveno osnovnih životnih namirnica. Vrlo je neizvjesno šta nas očekuje u proljeće ukoliko se ovaj trend nastavi, kazala je u razgovoru za “BHT1 Uživo” Lejla Čaušević Sućeska iz Saveza samostalnih sindikata BiH.
“Imate objektivne i subjektivne razloge. Došlo je do povećanja cijena i onih stvari za koje nije bilo nikakvog opravdanog razloga”, kazala je.

Da li građani u narednom periodu mogu očekivati dodatni talas poskupljenja u BiH?

“Svakako da mogu. S povećanjem cijene električne energije doći će do lančanog povećanja cijena”, dodala je

“Mi smo prošle godine od Vlade Federacije BiH tražili da donese odluku o zabrani rasta cijena osnovnih životnih namirnica. Vlada FBiH je donijela tu odluku, ali ona revidirana zbog reakcije Udruženja poslodavaca BiH. Niko od nas ne radi na štetu nekog drugog. Sindikat želi pomoći građanima”, kazala je Čaušević Sućeska.

Je li izostala intenzivnija uloga inspekcija?

“Mi dugi niz godina imamao problem sa deficitom inspektora. Tražili smo da se pooštre kaznene odredbe. Kazne su još uvijek nažalost simbolične”, kazala je ona.

Najavljeno je poskupljenje brašna i pekarskih proizvoda.

“Već sad imamo poskupljenje brašna, hljeba i pekarskih proizvoda. To povećanje će biti veće u narednih nekoliko mjeseci”, dodala je.

“Imali smo nedavno podatak u decembru da je puter od 250 grama u Njemačkoj 2,5 eura, a u Bosni i Hercegovini 7,50 maraka “, istaknula je Čaušević Sućeska.

Cijela situacija će se odraziti na radnike. Je li iko svjestan tog udara na privrednike?

“Jesmo svjesni mi Sindikat i donekle jesu svjesni poslodavci zbog nedostatka radne snage. Nama odlaze najbolji mogući radnici sa porodicama bez ikakave namjere da se vrate”, istaknula je Čaušević Sućeska.

Potrošačka korpa za oktobar 2021. iznosila je oko 2100 Konvertibilnih maraka (KM). Kolika je stvarna kupovna moć prosječnog bh. potrošača?

“Ako uzmete podatak da je u FBiH prosječna plata bila 999 KM, a koju opet prima najmanji broj radnika onda vam ta pokrivenost otprilike iznosi oko 30 posto”, dodala je.

Koliko su zastrašujuće najave da bi rasti do 2023. godine?

“Cijene će definitivno nastaviti svoj rast. Nadležni organi moraju donijeti mjere da bismo zaštitili građane od eskalacije cijena.”, zaključila je Čaušević Sućeska.