CCI traži da se kriminalizacija klevete povuče s dnevnog reda sjednice NSRS

Povodom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zakazane za 14. mart, na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda – Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, Centri civilnih inicijativa (CCI) pozvali su da se navedeni Nacrt zakona povuče sa sjednice Skupštine i uputi na preispitivanje.

Iz CCI su podsjetili da je Ustavom Republike Srpske i postojećim Zakonom o zaštiti od klevete Republike Srpske, kleveta dekriminalizovana, te da prema stavovima i rezoluciji Organizacije Ujedinjenih nacija (UN), Savjeta Evrope, Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i drugih, kleveta u okviru krivičnih zakona predstavlja jednu od deset najvećih prijetnji slobodi izražavanja.

“Upravo zbog toga smatramo da bi njeno ponovno uvođenje imalo ozbiljne posljedice na slobodu izražavanja i opštu demokratizaciju društva. Da je samom najavom izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske već ozbiljno narušen društveni ambijent, potvrđuje činjenica da su prošle sedmice prijavljena zastrašivanja i napadi na imovinu predstavnika medijske zajednice. Ove napade najoštrije osuđujemo, te zahtijevamo od nadležnih institucija da identifikuju i adekvatno sankcionišu sve odgovorne osobe”, poručili su.

Kako navode iz CCI, u ovakvim društvenim okolnostima, eventualnim usvajanjem predloženih izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske, podstakla bi se cenzura medija i javne kritike, te bi se dozvolilo proizvoljno tumačenje onoga što predstavlja uvredu ili “namjeru da se nanese šteta nečijem ugledu ili časti“.

“Dodatno, visoke novčane kazne propisane u ovom aktu, kao i sama mogućnost krivične osude, imale bi ogroman uticaj na ograničenje slobode izražavanja. U skladu s tim, kao organizacija koja se zalaže za poštivanje prava na slobodu mišljenja i izražavanja, te promoviše aktivno učešće građana u demokratskim procesima, smatramo da je neophodno povlačenje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske sa sjednice NSRS”, istakli su iz CCI.