Čengić: Optimistično je najavljivati promjene Izbornog zakona, a za promjenu Ustava BiH nemamo kapacitet

Delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH Irfan Čengić kritikovao je nerad Parlamenta FBiH, te pauzu u zasjedanjima.

Kazao je da je posljednja sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH bila 30. marta, a da bi naredna trebala biti krajem ovog mjeseca.

“Apelujem kao odgovoran delegat, da se rukovodstva oba dome uozbilje. Rekli smo da ćemo usvajati reformske zakone. Dajte da vidimo te zakone. Vlada je povukla brojne zakone, među njima su i oni iz prioriteta EU, još ih nisu vratili”, kaže Čengić.

Kada je riječ o tijesnoj parlamentarnoj većini Čengić ističe da je njegovo iskustvo pokazalo da na sjednicama uvijek fali zastupnika.

Nije želio previše komentirati procese na državnom nivou, ali je kazao nakon današnje najave u Mostaru da se u narednih šest mjeseci mora usvojiti izmijenjen Izborni zakon da su to optimistične najave.

“Optimistično je najavljivati promjene Izbornog zakona, a da bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava i presuda Sejdić-Finci potrebno je mijenjati Ustav BiH, za šta nemamo kapacitet jer nemamo dovoljan kapacitet zastupnika ni delegata”, kazao je Čengić.

Inače, za promjenu Ustava BiH potrebna je dvotrećinska većina što znači da u Predstavničkom domu PS BiH aktuelna državna koalicija nema dovoljno zastupnika.

Inače, danas je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio da su u grupi koja će pripremiti određene izmjene Nerin Dizdar iz SDP-a, Darijana Filipović iz HDZ-a i Sredoje Nović iz SNSD-a. On je dodao da će sve koordinirati sa međunarodnom zajednicom, a najavio je i da će se “dotaći CIK-a”.