CIA priznala da prati objave na Facebooku, Twitteru !

U CIA-inom Centru za javne izvore tim stručnjaka poznat kao „osvetoljubivi bibliotekari“ također provjerava Facebook, novine, televiziju, lokalne radijske stanice, internetske chatove, odnosno sve inozemne izvore kojima se slobodno može pristupiti.

Od arapskog do mandarinskog kineskog, od ljutitog tveeta do misaonog bloga, analitičari skupljaju podatke i to vrlo često na izvornom jeziku. Skupljene podatke upoređuju s lokalnim novinama ili tajno presretnutim telefonskim pozivom. Na taj način slažu sliku koju od njih traže najviši dužnosnici u Bijeloj kući da bi saznali stvarnu situaciju na nekom mjestu u određenom trenutku.

Ako se slučajno pitate, da, oni su, recimo, znali da će se Egipćani pobuniti, ali nisu znali kada će se to tačno dogoditi, potvrdio je za AP direktor Centra Doug Naquin. Procijenili su da će društveni mediji u zemljama kao što je Egipat biti od velike važnosti, odnosno da će biti velika prijetnja vladajućem režimu.

Ta CIA-ina ustanova osnovana je kao odgovor na preporuku Komisije 11. septembra, a prioritet joj je borba protiv terorizma. Ipak, nekoliko stotina analitičara, čiji je stvarni broj nepoznat javnosti, prati događanja širom svijeta, od pristupa internetu u Kini pa do raspoloženja građana na ulicama Pakistana. I dok ih je većina bazirana u Virginiji, mnogi analitičari su raštrkani širom svijeta u američkim ambasadama da bi se približili svojim subjektima.

Najuspješniji analitičari su, kaže Naquin, poprilično slični junakinji krimića „Djevojka koja se igrala vatrom“ i znaju pronaći stvari za koje drugi ne znaju da uopće postoje.

Centar je s praćenjem društvenih mreža počeo nakon što je Twitter uzdrmao iranski režim tokom Zelene revolucije 2009. godine. Hiljade su tada protestvovale protiv rezultata izbora na kojima je ponovo pobijedio iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad. Direktor Naquin objasnio je da je farsi tada bio treći najzastupljeniji jezik na društvenim mrežama.

Koliko je Centar važan, pokazuje i činjenica da njihovi izvještaji gotovo svakog dana završavaju u rukama predsjednika Baracka Obame.

(VisokoIN)