CIJENE LETE U NEBO Kilogram piletine s 14,40 skočio na 16, 90 KM. Hadžić pojasnio: Država uzima sve veći PDV i nema interes da išta mijenja…

Nedavno je cijena pilećeg filea iznosila 14.40 KM, dok je prekjučer cijena skočila na 16.90
Cijene namirnica u BiH i dalje nezaustavljivo rastu.

Nedavno je cijena pilećeg filea iznosila 14.40 KM, dok je prekjučer cijena skočila na 16.90.

Ovo je sve prokomentirao i na svom zvaničnom Facebook profilu jedan od najpoznatijih ekonomskih analitičara Faruk Hadžić.

Njegov komentar prenosimo u cijelosti.
Inflacija nastavlja ubrzavati.
Današnja cijena pilećeg file (za 1 kg), iznosila je 16,90 KM. Na slici koju sam objavio 04/04/2022 cijena istog pilećeg filea, iznosila je 14,40, takle 2,50 KM povećanje za manje od 20 dana.
Potrebno je naglasiti da što više raste cijena bilo kojeg proizvoda, država za isti proizvod više naplaćuje PDV-a i naravno nema interes da bilo šta mijenja. Čisto radi usporedbe, kada je cijena pilećeg filea bila oko 7 KM po kg, od ovog iznosa država je uzela sebi 1,02 KM PDV-a. Na cijeni od početka aprila od 14,40 KM, država je sebi uzimala 2,09 KM PDV-a, da bi na današnjoj cijeni uzela 2,46 KM.
PDV kao porez sam po sebi je regresivan, a to znači da više uzima u procentualnom iznosu od onih koji imaju niže plate i penzije, što je posebno očigledno u vrijeme inflacije, kada država ostvaruje rekordne naplate poreza. O ovome ću posebno pisati u narednim sedmicama.
Kakvi su vaši komentari, šta ste primjetili da je poskupilo u posljednje vrijeme, osim standardnih proizvoda poput ulja i brašna.
#inflacija #FarukHadzic #inflation #piletina