CIJENE NEKIH PROIZVODA U BIH SAMO RASTU, A NJIHOVA GRAMAŽA SVE MANJA

Situacija s rastom cijena i smanjenjem količine proizvoda nije specifična samo za Bosnu i Hercegovinu, već se takvi trendovi primjećuju širom svijeta. To se često naziva “skrivenom inflacijom”. Proizvođači često povećavaju cijene ili smanjuju količinu proizvoda kako bi održali svoje marže profita ili kako bi se prilagodili rastućim troškovima sirovina i proizvodnje. Ovo može dovesti do toga da potrošači za istu količinu novca dobiju manje proizvoda ili usluga.

Kupci se suočavaju s ovim problemom jer je teško primijetiti takve promjene, posebno kada su proizvodi i dalje pakirani u istim ambalažama. Potrošači su često nesvjesni da kupuju manje količine proizvoda po istoj cijeni. Toaletni papir s manje papira, čokolade s manje gramaže, ili lijekovi s manje tableta, sve su primjeri ovog trenda.

Ove promjene mogu biti frustrirajuće za potrošače jer moraju platiti više za manje, što s vremenom može utjecati na njihov kućni budžet.

Trend smanjenja količine proizvoda započeo je prije desetak godina, a najčešće je riječ o prehrambenim proizvodima. Najprije se “istopila” čokolada – i to sa standardnih, nekadašnjih 100 grama na “slabašnih” 80 ili čak i manje. Slično je i na nekim pakiranjima tjestenine, začina, šećera, brašna, kafe, riže… što je primijetila većina kupaca.

Ni cijena određenih deterdženata se nije puno mijenjala ali prije kupovine svakako obratite pažnju na količinu proizvoda koji kupujete. Situacija je sada takva da je litarsko pakiranje spalo na 750 mililitara, a pakiranja su doslovno iste veličine.

Stručnjaci upozoravaju da je i jeftin toaletni papir u velikim pakiranjima jedna velika prijevara. Toaletn-papiri velikih proizvođača u svom sastavu imaju veliki postotak reciklaže koji je najčešće skoncentriran u srednjem sloju i ne samo da je upitan za naše zdravlje već je rolna samo na oko iste debljine kao ona koju koristimo godinama od proizvođača kojem verujemo. Naime, ti papiri s reciklažom su puni hemikalija, ali su i teži, pa rolna ima manje namotaja papira. Zato imate utisak da stalno kupujete toalet-papir i da vam i jeftino pakiranje ne traje kao nekad. To se događa jer su rolne u stvari sa manje papira, koji se gotovo raspada u ruci, pa onda se više troši i češće kupuje. Umjesto tako ishitrenih kupovina, bolje je pazariti toalet-papir renomiranog proizvođača jer je i siguran i ima ga više na rolnama.

Više novca se izdvaja i za lijekove.

– Sada kada smo zaista istraživali u bilo kojoj apoteci širom BiH da bismo našli mnogo proizvoda sa smanjenim brojem tableta, ali evo ono što puno ljudi koristi su na primjer tablete za pritisak, i one su u većini slučajeva pakirane po 28 komada, na godini nedostaje cijela kutija, to je samo pokazatelj koliko novca izdvajamo više za lijekove, objasnila je ranije za BHRT Murisa Marić, predsjednica Udruge “Don”.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača širom BiH kažu kako je više nemoguće upratiti što je i koliko poskupjelo.

– Vrlo teško je upratiti koliko je sve poskupjelo. Potrošačka košara na granici je 3000 KM, što znači da porodica za normalan život trebaju tri prosječne plate, a realeno gledajući svjesni smo da ih malo to ima, upozoravaju iz udruženja za zaštitu potrošača komentirajući smanjenje gramaža određenih proizvoda.

– Najveća obmana je to što su proizvodi kojima je smanjena gramaža ostali i dalje u istom pakiranju i tek kada kupac okrene poleđinu proizvoda, onda vidi da ima manje grama nego ranije. Manja gramaža prvo je počela s čokoladama, a onda postupno gotovo sa svim proizvodima. Evo još jedan primjer – ranije smo imali gotove supe za četiri osobe a sada je često to pakiranje za dvije ili tri osobe. Ni pakiranje šećera se više nije zadržalo na kilogramu, nego je palo na oko 900 grama, upozoravaju iz udruženja ističući.

Sve je teže pronaći proizvod koji je zadržao težinu, ali i cijenu kako kupci lakše prihvaćaju smanjenje gramaže nego poskupljenje. Iako manja količina proizvoda za istu cijenu, u konačnici nije ništa drugo nego dizanje cijene. Ekonomisti ističu da skrivena inflacija nije gora od vidljive, ali ima teže posljedice kada dođe uporedo, što je trenutno slučaj i na domaćem, ali i na svjetskom tržištu. Što se tiče proizvođača koji smjenjuju gramaže uz ostavljanje istih ili dizanje cijena, ne mogu biti kažnjeni, jer po zakonu gramaža je istaknuta i jasno vidljiva na svakom proizvodu.