CIK BiH: Objavljen Javni konkurs za predsjednike i zamjenike biračkog odbora

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je objavila „Javni konkurs za imenovanje predsjednika/zamjenika predsjednika biračkog odbora u osnovnim izbornim jedinicama u Bosni i Hercegovini“.
Konkurs je objavljen u dnevnoj štampi, web stranici Centralne izborne komisije BiH a bit će dostupan i na društvenim mrežama na kojima nalog ima Centralna izborna komisija BiH, na internet stranicama općina/gradova, odnosno izbornih komisija osnovnih izbornih jedinica u Bosni i Hercegovini i na oglasnim pločama općina/gradova.

Javni konkurs ostaje otvoren osam dana od dana objave na internet stranici www.izbori.ba. Prijave na Javni konkurs sa potrebnim dokazima o ispunjavanju navedenih uvjeta, kandidati će dostaviti Centralnoj izbornoj komisiji BiH elektronski, putem portala e-Izbori i aplikacije „Prijava za rad u biračkim odborima (predsjednici/zamjenici) koji se nalaze na interent stranici Centralne izborne komisije BiH.

Kandidat za predsjednika/zamjenika predsjednika biračkog odbora ne smije biti član političke stranke niti obavljati dužnost u organima političke stranke, udruženja ili fondacije organizaciono ili finansijski povezanim s političkom strankom, niti smije biti uključen u bilo kakve aktivnosti političke stranke i mora biti u mogućnosti da obavlja svoje dužnosti na politički nepristrasan način.

Predsjednik biračkog odbora rukovodi radom biračkoga odbora i zajedno s članovima biračkog odbora odgovara za zakonitost rada na biračkom mjestu, osigurava integritet procesa glasanja i održava mir i red na biračkom mjestu i u njegovoj okolini, određuje dužnosti svakom članu biračkoga odbora, popunjava sve potrebne obrasce, osigurava da na biračkom mjestu ne bude oružja ili opasnih predmeta, rješava sva pitanja koja se odnose na identifikaciju i pravo glasa birača, pomaže biračima kojima treba dodatno objašnjenje o procesu glasovanja, te evidentira u Zapisnik o radu biračkog odbora vrijeme i okolnosti svih izuzetnih događanja na biračkom mjestu.

Zamjenik predsjednika biračkog odbora ima ista prava i dužnosti ako je predsjednik biračkog odbora odsutan prilikom glasanja i/ili brojanja glasačkih listića.

Centralna izborna komisija BiH će putem javnog konkursa angažovati oko 12.000 predsjednika/zamjenika predsjednika biračkih odbora, najavljeno je iz te institucije.

Vezani članci

Na kandidatskim listama više od 26.000 kandidata

Visokoin.com

Predizborna kampanja u Visokom dobija na intenzitetu: Novi akteri na političkoj sceni

Visokoin.com

Lokalni izbori u BiH test za opće: U CIK-u spremni za nove tehnologije

Visokoin.com

Produžen rok za prijavu na konkurs za imenovanje u biračkim odborima

Visokoin.com

CIK odgovorio: Ko ima pravo na biračke odbore?

Visokoin.com

Raspisan novi tender za štampanje glasačkih listića, uvećan je za 250.000 KM

Visokoin.com