CIK odgovorio: Ko ima pravo na biračke odbore?

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine odgovorila je u saopćenju na najčešće postavljana pitanja o biračkim odborima.

Na pitanje da li vrijeme trajanja angažmana zamjenika člana biračkog odbora utiče na visinu naknade, CIK odgovara da zamjenici ostvaruju pravo na naknadu ako su radili na biračkom mjestu na dan izbora, što će biti utvrđeno uvidom u zapisnik o radu Odbora. Predsjednik Odbora je dužan evidentirati u zapisnik vrijeme kada je zamjenik radio na biračkom mjestu, a vrijeme angažmana ne utiče na visinu naknade.

Na pitanje šta s koalicijama i kako to riješiti u kontekstu imenovanja biračkih odbora, npr. ako koaliciju čine politički subjekti koji su osvojili mandat(e) na prethodnim izborima i partije koje nemaju osvojenih mandata, CIK odgovara da se ovakve koalicije tretiraju kao novi politički subjekt i kao takvi, nemaju pravo učešća u postupku žrijebanja za pozicije u biračkim odborima.

Upitana kako postupiti u vezi s popunjavanjem članstva u Odboru kad je riječ o koalicijama koje se prijave pod drugim imenom i/ili se prijave bez neke članice ili drugom članicom koalicije, Centralna izborna komisija odgovara da u skladu s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, koalicija može zadržati naziv pod kojim je bila ovjerena za prethodne izbore samo ako je sačinjavaju iste političke stranke koje su bile ovjerene kao koalicija na prethodnim izborima. Također, samo politički subjekti zastupljeni u direktno izabranom organu lokalne samouoprave, koji su dobili mandat u trenutku potvrđivanja rezultata u prethodnom ciklusu, mogu učestvovati kod dodjele pozicija u biračkom odboru. Ako se koalicija prijavi pod različitim imenom, a potpuno istim članicama koalicije, može učestvovati u dodjeli mjesta u biračkim odborima. Ukoliko nisu iste članice koalicije, smatra se da je to novi politički subjekt i kao takav nema pravo u dodjeli mjesta u biračkim odborima.

U slučaju da je protiv članova biračkih odbora završen proces u vezi s poništenim izborima u Srebrenici, oni mogu biti imenovani u odbore za naredne izbore ako CIK i/ili nadležni sud nisu izrekli sankcije.

Na pitanje da li politički subjekti koji su promijenili ime, a imaju mandat u vijeću, mogu učestvovati kod dodjele mjesta u biračkim odborima, CIK odgovara da mogu ali ako je došlo samo do promjene imena.

Da li je ista visina naknade za predsjednike biračkih odbora na biračkim mjestima za odsustvo, nepotvrđene listiće i mobilne timove, bilo je naredno pitanje na koje CIK odgovara da će visinu naknade za navedena biračka mjesta odrediti posebnom odlukom ili izmjenom Odluke o naknadi za rad u biračkim odborima.

U skladu sa članom 2.19 stav (7) Izbornog zakona BiH te s članom 2. stav (1) Uputstva o žrijebanju političkih subjekata za mjesto u biračkom odboru za Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini 2024. godine, potrebno je pojašnjenje žrijebanja subjekta u biračke odbore kad je on ostao bez mandata, odnosno kada su politički subjekat napustili ili su isključeni iz stranke vijećnici/odbornici koji su izabrani na Lokalnim izborima 2020. godine te je subjekt ostao bez ijednog važećeg mandata (situacija kao sa prikupljanjem izjava za oslobađanje od prikupljanja potpisa podrške).

Da li i u tom slučaju politički subjekti učestvuju u žrijebanju ukoliko su uredno prijavljeni za Lokalne izbore 2024. godine, bilo je također jedno od pitanja, a CIK odgovara da samo politički subjekti zastupljeni u direktno izabranom organu lokalne samouoprave, koji su dobili mandat u trenutku potvrđivanja rezultata u prethodnom ciklusu, mogu učestvovati kod dodjele pozicija u biračkom odboru. U ovom slučaju, politički subjekt koji je osvojio mandat može učestvovati u dodjeli mjesta u biračkim odborima, navedeno je u saopćenju CIK-a.

Vezani članci

Raspisan novi tender za štampanje glasačkih listića, uvećan je za 250.000 KM

Visokoin.com

Eldin Ganić nosilac liste GO SBiH za Gradsko vijeće

Visokoin.com

Kemal Kardaš pristupio Demokratskoj fronti

Visokoin.com

Rok za podnošenje prijava za ovjeru učešća na izborima ističe 24. maja

Visokoin.com

CIKBiH utvrdio: Naknade za predsjednike i potpredsjednike biračkih odbora povećane na 400 i 200 KM

Visokoin.com

NAROD I PRAVDA: UKAZUJEMO NA PROBLEM PASA LUTALICA‼️

Visokoin.com