Čokolada nije dobra za svakoga

Brojne su zdravstvene prednosti umjerenog konzumiranja čokolade, međutim za neke ljude situacija je potpuno obrnuta, pa tako čokolada može da im ugrozi zdravlje.

Istraživanja su dokazala da čokolada, posebno crna, može da smanji rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući bolesti srca, srčani i moždani udar. Čokolada reguliše nivo holesterola, a jedno istraživanje je pokazalo da je efikasna u regulaciji krvnog pritiska.

Naučnici su dokazali da umjereno konzumiranje čokolade može da smanji žudnju za slatkim i pomogne kod mršavljenja. Takođe je dokazano da čokolada može da ublaži simptome hroničnog kašlja. Treba zapamtiti da nije svaka čokolada zdrava. Konzumirajte tamnu čokoladu koja sadrži najmanje 70 posto kakaa. Takođe je važno da čokoladu konzumirate u umjerenim količinama kako ne biste naškodili svom zdravlju.

Ipak, bez obzira na sve te zdravstvene prednosti, čokolada nije dobra za svakoga i neke osobe bi trebalo što više da je se klone. Stručnjaci ističu da sve osobe koje su osjetljive na kofein treba da izbjegavaju čokoladu. Kofein može da izazove probleme sa spavanjem, anksioznost, bol u stomaku i trnce u tijelu. Nekoliko kockica tamne čokolade sadrži čak 20 mg kofeina.

Ako ste skloni stvaranju bubrežnih kamenaca, čokoladu izbjegavajte jer sadrži oksalnu kiselinu koja povećava rizik od nastanka bubrežnih kamenaca. Osobe koje često pate od glavobolja ili migrena takođe treba da se klone tamne čokolade jer sadrži tiramin, materiju koja kod nekih osoba podstiče nastanak glavobolje i pogoršava simptome migrena, piše Centar Zdravlja.

(VisokoIN)

Vezani članci

Koliko vode bi dijete trebalo da pije?

Visokoin.com

Šta se dogodi u tijelu ako nakon obroka prošetate samo dvije minute?

Visokoin.com

Nutricionistica: Pet razloga zašto biste trebali jesti kupine

Visokoin.com

Zašto smo svi postali tako zaboravni

Visokoin.com

Pet osoba se zarazilo koronavirusom u Visokom

Visokoin.com

Tri pravila za svakodnevnu njegu

Visokoin.com