Crna Gora dobila novog predsjednika: Jakov Milatović položio zakletvu

Jakov Milatović položio je danas u Skupštini Crne Gore zakletvu i time i zvanično stupio na dužnost predsjednika Crne Gore. On je treći predsjednik od proglašenja nezavisnosti 2006. godine.

Nakon polaganja zakletve, Jakov Milatović će održati inauguracioni govor, a po završetku sjednice uslijedit će ceremonija svečanog vojnog pozdrava na platou ispred parlamenta Crne Gore.

Milatović polaže zakletvu na dan kada ističe mandat njegovom prethodniku Mili Đukanoviću. Među gostima su i članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, ali i bivši predsjednik Milo Đukanović, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, specijalni izaslanik Velike Britanije Stewart Peach, brojni ambasadori.

Prisustvuju i aktuelni predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, kao i bivši premijeri Zdravko Krivokapić i Igor Lukšić.

Planirano je oko 200 zvanica diplomatskog kora, domaćih i međunarodnih zvaničnika. Protokolom je popodne predviđen koktel u Vili Gorica koji priređuje predsjednik Crne Gore sa suprugom.

Predsjednik Crne Gore bira se na period od pet godina, na neposrednim izbora. Od obnove nezavisnosti, 21. maja 2006. godine, funkciju predsjednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović koji je bio izabran na predsjedničkim izborima održanim 2008. i 2013. godine, te Milo Đukanović, izabran na predjsedničkim izborima 2018. godine.