Crna Gora povećava plate zdravstvenim radnicima

Sadašnja plata ljekara opšte prakse je 622 eura, specijaliste 755 a subspecijaliste 823 eura.
Plate zaposlenima u zdravstvu u Crnoj Gori, ljekarima i medicinskim sestrama, će od 1. januara naredne godine biti povećane do 30 posto, saopšteno je na konferenciji za medije, javlja Beta.

Ministar finansija Milojko Spajić je rekao da su osim povećanja za sve zaposlene od 1. januara za 17,5 posto zbog smanjenja dažbina na zarade obezbijedili povećenje za zdravstvene radnike od dodatnih oko 12 posto, kao zahvalnicu za sve ono što su uradili tokom pandemije.

“Zbog njih je Crna Gora bila otvorena tokom letnje sezone i zbog njih smo imali turističku sezonu. Želimo da ostanu u Crnoj Gori, da imaju dostojanstvene uslove i da nastave da nas liječe”, rekao je Spajić.

On je prije tri dana predstavio plan nazvan “Maršalov plan – Evropa Sad” na osnovu koga će u Crnoj Gori naredne godine minimalna zarada biti povećana na 450 eura, dok će prosječna neto zarada biti povećana na 700 eura.

U Crnoj Gori minimalna plata iznosi 250 a prosječna oko 530 eura.

Progresivno oporezivanje
On je tada najavio da će biti ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje na zarade, odnosno da će država preuzeti svo finansiranje za zdravstveno osiguranje i neće oporezivati zarade do bruto iznosa od 700 eura odnosno da će dažbina za koje bi trebala da se poveća zarada zaposlenog biti smanjene za 17 posto, da će uvesti progresivno oporezivanje i obezbjediti bolju naplatu poreza.

Pojedini poslanici vladajuće koalicije su ocijenili da je Spajićev plan populistički u cilju osnivanje nove partije na čijem bi čelu bio on, o čemu se spekuliše u djelu javnosti. I pojedini ekonomski stručnjaci smatraju da je plan nerealan jer nije jasno gdje misli da nadoknadi nedostajuća sredstva.

Dažbine na ime zdravstvenog osiguranja iznose oko 13 posto ukupne zarade.

Nisu zaboravljene ni medicinske sestre
Ministarska zdravlja Jelena Borovinić Bojović je rekla da će nakon povećanja, plata ljekara subspecijaliste od 1. januara iznositi 1.070 eura, specijaliste 981, a ljekara opšte prakse 809 eura.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Spajićem kazala da je povećanje zarada jedan od načina da se država oduži ljekarima koji svake sekunde nose jedan od najtežih tereta na svojim ledjima.

Navela je da je sadašnja plata ljekara opšte prakse 622 eura, specijaliste 755 a subspecijaliste 823.

“Nijesmo zaboravili ni medicinske sestre. Ako medicinska sestra sada zarađuje 400 eura, ona će od 1. januara 2022. godine primati oko 520 eura”, kazala je Borovinić Bojović.