12. Augusta 2022.

Cure detalji sa saslušanja: Uhapšeni Mijatović priznao da je ubio policajca Radenka Bašića, a ‘otkucao’ i ko mu je platio

Osumnjičeni za ubistvo prijedorskog policajca Radenka Bašića bio je na uslovnom otpustu
Aleksandar Mijatović kojeg su pripadnici MUP Republike Srpske uhapsili u subotu zbog sumnje da je ubio načelnika prijedorske krim-policije, ranije je osuđivan zbog ubistva. Iako je, formalno, trebao biti na izdržavanju kazne zatvora, Mijatović je pušten na “uslovni otpust”, nakon čega je, sumnja se, ubio Radenka Bašića.

Prema informacijama Istrage, Mijatović je prilikom saslušanja priznao da je 21. marta ove godine u Prijedoru ubio načelnika krim policije PU Prijedor.

Mijatović je, prema informacijama Istrage, priznao i da mu je Dalibor Railić Dugi, kriminalac iz Prijedora, platio da ubije policajca Bašića.

Mijatović je prošle godine pušten iz KPZ-a Tunjice u Banjaluci gdje je izdržavao kaznu za ubistvo Saše Ilića Španca, počinjeno 30. avgusta 2007. godine. Njega je, naime, Okružni sud u Banjaluci 22. januara 2008. godine osudio na 16 i po godina zatvora nakon što je priznao krivicu.

Kada mu se uračuna u zatvorsku kaznu i vrijeme provedeno u pritvoru, Mijatović je na slobodu trebao biti pušten tek krajem 2023. godine. No, na prijedlog vršioca dužnosti direktora KPZ Tunjice Dragana Jevđenića, ubica Mijatović je na slobodu pušten prošle, 2021. godine, odnosno tri godine prije isteka kazne zatvora na koju je osuđen.

Privremeni otpust je potvrdila Komisija za uslovni otpust Ministarstva pravde RS.