Cvjeta izvoz uglja iz BiH u Srbiju. Stručnjak tvrdi da je to problematično, direktor rudnika: Taj ugalj svakako mi ne koristimo

Iz Bosne i Hercegovine u posljednih sedam mjeseci izvezeno je uglja skoro duplo više nego prošle godine u istom periodu, pokazuju to podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Prema posljednim zvaničnim informacijama, izvezeno je 207.000 tona uglja ukupne vrijednosti 30.530.972 KM, što je približno količini koju godišnje potroše domaćinstva u BiH. Problem je, međutim, što se cijeli svijet priprema na jako tešku zimu u kojoj će nedostajati svih energenata, pa i uglja.

Zanimljivo je da je tokom ove godine ubjedljivo najviše uglja izvezeno u Srbiju i to za sumu od 28.238.690 KM. Nakon Srbije, na listi se nalazi Hrvatska, Austrija, Mađarska, Albanija, Sjeverna Makedonija, Njemačka, Poljska.

“U prvih sedam mjeseci prošle godine najviše uglja je također izvezeno u Srbiju, i to za iznos od 7.181.331 KM, pa zatim slijedi izvoz u Njemačku, Hrvatsku…”, navodi se u podacima UIO BiH.

Međutim, postavlje se pitanje koliko je ovo dobro odnosno hoće li uglja biti dovoljno za građane BiH?

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević kazao je za Raport da ova priča ima dvije strane.

“Srbija se intenzivno priprema za zimu. Srbija je zemlja koja se suočava sa nedostatkom uglja te se priprema za povećanu proizvodnju električne energije. Realno govoreći vrlo lako može da do dođe do problema u snabdijevanju gasom i zemlje čine sve kako bi se osigurale. Povećani izvoz i ono što je trenutno na sceni, govori da je od cjelokupnog izvoza uglja iz BiH gotovo 90 posto otišlo prema Srbiji. Realno se otvara dodatni problem u BiH. Već imamo veliki broj građana koji sada ne mogu da dođu do uglja. S jedne strane imamo dobar posao rudnika u smislu izvoza, u drugom smislu imamo nedostatak odnosno odsustvo redovne isporuke prema građanima”, kazao je Bečarević.

Dodao je kako građani naše zemlje mogu u narednim mjesecima očekivati probleme na tržištu.

“Već imamo određene poremećaje u Tuzlanskom kantonu. Recimo da energije neće nedostajati, ali glavni problem je cijena te energije. U BiH već sada metar drva košta 270 KM, a pelet je došao i do 700 KM. Potom, cijene gasa će vrlo vjerovatno poskupjeti od 1. oktobra. Dakle, zasigurno najveći problem će predstavljati cijene. Trenutna dešavanja na evropskom tržištu će imati znatan utjecaj i na BiH. Prema svemu sudeći, nisu baš optimistične prognoze za ono što će se dešavati tokom zimskog perioda”, kazao je Bečarević.

U našoj zemlji ima 14 aktivnih rudnika uglja, od toga je deset u javnom, a četiri u privatnom vlasništvu. Od tog broja, njih osam su u vlasništvu Federacije BiH i njenog javnog preduzeća Elektroprivrede BiH. Dva su u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske.

Vraćaju nam se kupci nakon toliko godina
Više od 95 posto godišnje proizvodnje uglja u BiH se iskoristi kao gorivo za proizvodnju struje u pet termoelektrana- Tuzli, Ugljeviku, Stanarima, Kaknju i Gacku.

Elvir Salihović, direktor Rudnika mrkog uglja Banovići, kazao je u razgovoru za Raport da je veća potražnja za ugljem evidentna kako zbog rata u Ukrajini, tako i zbog poremećaja na svjetskom tržištu.

S druge strane, tvrdi da se u Srbiju izvozi ugalj koji ne zadovoljava potrebe tržišta u BiH.

“RMU Banovići je tekućoj godini na domaće tržište isporučilo ugalj komercijalnog karaktera u količini od 66 hiljada tona za prvih osam mjeseci. Moram naglasiti da smo prošle godine isporučili 46 hiljada tona. Pojavljuje se problem velike potraženje za ovim energentom. Došli smo u situaciju da nam se vraćaju svi oni kupci koje smo godinama unazad izgubili. U Srbiju smo izvezli ugalj koji ne zadovoljava potrebe tržišta u BiH, jednostavno termoelektrane u BiH rade sa drugim ugljevima. U Srbiji je niskokalorični ugalj i tamo postoje određene TE koje ga mogu koristiti”, kazao je Salihović za naš portal.

Dodao je kako taj ugalj po svim sepcifikacijama ne odgovara našim TE te nije za upotrebu u domaćinstvima.

“Ono što smo isporučili u protekloj godini će ove godine biti znatno premašeno. Ove godine građanstvu ćemo isporučiti količine koje su se isporučivale prethodnih godina. Ono što konzumira industrija, ne može se konzumirati u domaćinstvima. Mi smo i do sada bili na visini zadatka kada je u pitanju tržište BiH, tako će ostati do kraja. Nama je tržište BiH primarno, a ovaj koji izvozimo nije ugalj komercijalnog karaktera”, zaključio je Salihović za Raport.