Da li je soda bikarbona ljekovita kako se vjeruje

Naučnici su uspjeli da otkriju više od 70 različitih, korisnih osobina sode bikarbone, od kojih se većina odnosi na zdravlje.

Pored toga što se može upotrebljavati preventivno, koristi se i kao terapija ili dodatak glavnoj terapiji, sama ili u kombinaciji sa drugim sastojcima: biljnim čajevima, medom, limunom, đumbirom, eteričnim uljima…

Medicinska soda bikarbona je najčistiji 100% natrijum hidrogenkarbonat. Ne postoji soda sa aluminijumom, mada se često reklamira kao čista, koja ne sadrži ovaj metal.

Soda bikarbona je najpoznatija kao lijek protiv viška želudačne kiseline. Ona, međutim, ne može da riješi osnovne probleme koji dovode do simptoma kao što su gorušica, pa je neophodan ljekarski pregled.

Soda ima široku upotrebu, od prehrambene preko farmaceutske do hemijske industrije. Soda-bikarbona je našla svoje mjesto u proizvodnji pjenušavih pića, kozmetici, pekarskoj i hemijskoj industriji, kulinarstvu itd.

Ukoliko se koristi u preporučenim dozama, odličan je saveznik u smanjenju želudačne kiseline i suzbijanje problema izazvanih gljivicama. Dobro djeluje i kao lijek za prostatu, a pomaže i u mršavljenju, detoksikaciji i čišćenju organizma.

Mnogi prehrambeni proizvodi sadrže sodu bikarbonu u svom sastavu. Od strane Evropske unije je označena kao aditiv pod brojem E500.

U preventivne svrhe natrijum hidrogen karbonat kao bazna supstanca pomaže u balansiranju kiseline i baze u našem tijelu. Gotovo trenutno otklanja problem sa viškom želudačne kiseline i vrlo brzo spasava nadutosti, mučnine, podrigivanja i lošeg zadaha.

Osobe sa bolestima bubrega bi trebalo da konsultuju svog ljekara ako koriste sodu bikarbonu, mada postoje istraživanja koja potvrđuju njen pozitivan učinak kod bolesti bubrega i razbijanja kalcifikata – kamena u bubregu i bešici.

Soda bikarbona sa limunom, medom, za kožne probleme…

U studiji sprovedenoj u jednoj londonskoj bolnici, 134 pacijenta sa uznapredovalom hroničnom bolešću bubrega, koji su svakodnevno konzumirali sodu bikarbonu pored redovnog liječenja, uspjeli su da uspore propadanje bubrega za dvije trećine u poređenju sa onima koji nisu uzimali sodu.