Da li treba da brinete o Wi-Fi zračenju?

Bilo da ste kući ili na poslu, na desetine bežičnih mreža šire nevidljive radio valove kroz prostor u kojem boravite, ali i vaše tijelo, tako da je logično se zapitati i brinuti o efektu te bežične energije koja može imati na vaše zdravlje.

Sveprisutnost bežičnih uređaja je relativno nova pojava, a vrsta zračenja koju ta konekcija proizvodi je predmet naučnog istraživanja već desetljećima, istakao je John Moulder, profesor na Medicinskom fakultetu u Wisconsinu.

Istraživanje o radio valovima po ljudsko zdravlje seže najmanje do 1950. godine, zbog zabrinutosti u vezi mornarice koja je bila izložena snažnom radaru broda.

“Imamo 50 ili 60 godina istraživanja u vezi zračenja povezanog sa Wi-Fi-em”, kazao je Moulder.

Istraživanje je pokazalo da na visokim frekvencijama elektromagnetsko zračenje može potaknuti rast tumora i raka. Sunčeve ultraljubičaste zrake i njihova povezanost s rakom kože su jedan od primjera. Čak i na nižim frekvencijama, vrlo visoke razine izloženosti elektromagnetskom zračenju može povrijediti osobu.

“No, mi možemo govoriti o opekotinama od sunca, a ne o raku ili tumoru”, rekao je Kenneth Foster, profesor bioinženjeringa na Univerziteta u Pennsylvaniji.

Foster je bio koautor Moulderu na studiji iz 2013. o zdravstvenim efektima Wi-Fi-a. On je rekao da su na osnovu njihovog dotadašnjeg shvatanja rizika radio valova, svjetske zdravstvene organizacije postavile sigurnosne standarde za sve uređaje koji emituju elektromagnetsko zračenje, od mobitela, sve do mikrovalova iz vašeg automobila.

Upitan za detalje, Foster je pokasnio kako Wi-Fi radi. Dok većina ljudi pretpostavlja da njihov bežični ruter stalno šalje i prima informacije, Foster ističe da ti uređaji zapravo prenose podatke samo 0,1 posto vremena.

“Većinu vremena vaš ruter samo ‘čeka’ da se nešto dogodi”, rekao je.

Također, svaki centimetar koji ostavite između sebe i vašega Wi-Fi rutera značajno će smanjiti jačinu zračenja na vaše tijelo.

“Tokom poziva, vaš mobilni telefon emituje možda 100 puta više od Wi-Fi-a, a vi ga držite na uhu, odnosno uz glavu, a ne razmišljate o zdravstvenim problemima s tom razinom izlaganja”, dodao je Foster.

Neki stručnjaci su ipak izrazili veliku zabrinutost o intenzitetu zračenja bežičnih uređaja.

“Neka istraživanja na životinjama ukazuju da čak i kada su niske razine u pitanju, mogu biti negativne posljedice po zdravlje”, naglasio je Joel Moskowitz, direktor Centra za porodicu i zdravstvenu zajednicu na Univerzitetu Berkeley.

On u svom istraživanju spominje i neurorazvojne probleme, rak i oštećenja reproduktivnog zdravlja.

Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna agencija za istraživanje raka su klasificirali mobitele kao “moguće kancerogene”, što znači da trenutno nema dovoljno istraživanja koje će reći da li ili ne uzrokuju rak.

Ranije ove godine, istraživanje na štakorima je pokazalo povećane rizike za razvoj raka na srcu i mozgu prilikom velike izloženosti zračenja.

No Foster ističe kako mnoga istraživanja koja se provode na životinjama često ne važe i za ljude.

Moskowitz pak kaže da, kada je u pitanju dugoročni period naše izloženosti prema svim bežičnim mrežama i uređajima, “mi smo u osnovi slijepi”.

Naravno, pokušavati izbjeći izlaganje radio valovima je više-manje nemoguće ako živite u modernom društvu.

Moskowitz savjetuje da bežične uređaje držite podalje od vašeg tijela i da ih isključujete kada nisu u upotrebi.

Dok su svi zdravstveni rizici još uvijek teoretski, Moskowitz smatra da je “najbolje pokušati svesti na minimum izlaganje i da je to najbolji savjet”.