Daily Mail: Četiri miliona Bosanaca na pragu EU

Zemlja s najvećom nezaposlenošću u Evropi, BiH, najavila je predaju aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, a Velika Britanija bi mogla biti prisiljena dati “zeleno svjetlo” za ulazak četiri miliona državljana BiH na slobodno tržište rada, piše britanski Daily Mail.

Bivša jugoslovenska republika, koja ima najveću stopu nezaposlenosti u Evropi službeno će podnijeti zahtjev za članstvo u Briselu 15. februara.

S Turskom, koja je u naprednim pregovorima za pridruživanje, broj stanovnika EU bi se u sljedećem desetljeću mogao povećati na 80 miliona.

Velika Britanija će sigurno tražiti tzv. kontrole na graničnim prelazima kako bi ograničila prava slobode kretanja u trajanju od sedam godina. Ali, ako se na referendumu izglasa ostanak Velike Britanije u EU, svi novi građani EU će na kraju biti slobodni da žive, putuju i studiraju u Britaniji.

BiH i Turska, piše Daily Mail, imaju veliki broj pripadnike islamske vjeroispovijesti, što izaziva zabrinutost u slučaju njihovog preseljenja u Veliku Britaniju.

Bh. težnje ohrabrene prošlogodišnjom britansko-njemačkom inicijativom
Stručnjaci smatraju da balkanska zemlja pati od velike korupcije, kao i hronično visoke nezaposlenosti.

Evropska komisija je saopćila da će podržati reforme u BiH finansijskom injekcijom u visini od 760 miliona funti u naredne tri godine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je rekao: “Realno je da ćemo dobiti status kandidata početkom sljedeće godine. Duboko sam uvjeren da je ovo velika prilika za BiH.”

S druge strane, njemačka kancelarka Angela Merkel je u oktobru prošle godine kazala da turski put u EU može biti ubrzan ako Turska uloži maksimalne napore u procesu zaustavljanja vala izbjeglica u EU.