Davno sam pisao o vezi (oba) Hadžibajrića i Karišika sa Šmrkom… Prvi političar koji je pao zbog Sky aplikacije, ovo je tek početak!

Ibrahim Hadžibajrić (NES), uhapšeni načelnik sarajevske opštine Stari Grad, ostaće upisan “zlatnim” slovima u analima pravosuđa BiH zato što je prvi političar koji je uhapšen i pritvoren zbog veza sa narkokartelima putem Sky aplikacije – piše Slobodan Vasković koji je davno detaljno objavio veze oba Hadžibajrića (sina i oca) i Karišika sa Šmrkom, ali malo ko je vjerovao da će moćni načelnik Općine Stari Grad biti uhapšen.

U svom novom blogu Vasković piše:

Poodavno sam detaljno objavio veze oba Hadžibajrića i Karišika sa Šmrkom, ali malo ko je vjerovao da će moćni načelnik oštine Stari Grad biti uhapšen.

Desilo se i to je samo početak dugog niza hapšenja ne samo pripadnika narkokartela, već i političara iz oba entiteta, kao i Distrikta Brčko, koji su u vezi sa njima.

Cijela BiH je jedna avlija u kojoj će narednih mjeseci da, figurativno rečeno, gori. Kojim redom i kako, nije ni bitno.

Slučaj Hadžibajrića nije ni blizu raspetljan, jer je sve što su dosad učinila Tužilaštva (BiH i Kantona Sarajevo), tek početak, budući da je narkohidra ogromna.

I ta narkohidra je multietnička… Ranije sam opisao čvrste veze koje je Šmrk imao sa narkodilerima iz RS, ali i iz Srbije.

Iskreno, očekivao sam da prvi političar koji će biti uhapšen zbog narkoposlova bude Dragan Mektić (SDS), bivši ministar bezbjednosti BiH, ali se to nije desilo, što ne znači da neće biti uhapšen, jer protiv njegovog savjetnika, preciznije šefa, Bojana Cvijetića još uvijek nije podignuta optužnica.

Cvijetić je bio Mektićev savjetnik u ministarstvu bezbijednosti, a sasvim “slučajno” od njega je Mektić kupio stan, nakon što je pušten u kućni pritvor. Sasvim “slučajno” taj stan nije zaplijenjen, ali to je tek za posebnu istragu. Valjda se vodi!

Samo dan nakon hapšenja Hadžibajrića, uhapšen je i diplomata Senaid Memić (SDA), nekadašnji načelnik opštine Ilidža, zbog nezakonite gradnje na području te opštine.

Memić je, trenutno, na poziciji ambasadora BiH u Maleziji, a njegovo hapšenje će pokazati da li će Predsjedništvo BiH sačuvati bar zeru dostojanstva i odmah ga povući sa te pozicije.

Svaka druga odluka, bez obzira na presumpciju nevinosti, bila bi katastrofa.

Diplomatija BiH je, ionako, metastazirala i svaka druga odluka značila bi njen totalni raspad.

Metastazirale su i druge brojne institucije u BiH i oba entiteta zbog kriminalaca koji su godinama bili na njihovom čelu. Poznat je samo jedan način da se one oslobode – kao što je oslobođena opština Stari Grad! – zaključuje Vasković.