Debljate se? Možda premalo spavate!

Gubitak samo nekoliko sati sna tokom nekoliko noći zaredom može odmah voditi do povećanja tjelesne težine, utvrdili su američki naučnici.

Stručnjaci za problematiku spavanja sa univerziteta u Koloradu proveli su dvonedeljno istraživanje na 16 zdravih dobrovoljaca. U tom razdoblju precizno su pratili njihov metabolizam, prehranu i spavanje. Istraživanje je provedeno u strogo kontroliranim uvjetima zatvorenog prostora u kojem se potrošnjom kisika iz zraka i stvaranjem ugljičnog dioksida mjerio njihov metabolizam, prenosi The New York Times. Bilježen je svaki zalogaj hrane, a spavali su po čvrsto utvrđenom režimu.

Cilj istraživanja bio je utvrditi kako premalo sna tokom samo jedne nedelje utiče na organizam odnosno na tjelesnu težinu i ponašanje. Time su simulirali situacije iz stvarnog života u kojima primjerice studenti uče noću pred sam ispit ili zaposlenici rade noću pritisnuti rokovima.

Tokom prve nedelje polovica ispitanika mogla je spavati devet sati, a druga najviše pet sati. Svi su mogli jesti šta su i koliko htjeli. Druge nedelje ‘nenaspavana’ skupina mogla je spavati devet sati, a ‘naspavanoj’ skupini san je skraćen s devet na pet sati.

Utvrdili su da san u trajanju od samo pet sati i budno stanje noću ubrzavaju metabolizam te su osobe koje nisu dovoljno spavale trošile dnevno 111 kalorija više, no to se nije pretvorilo u gubitak na težini, upravo suprotno. Osobe koje su premalo spavale na kraju su unosile puno više hrane od onih koji su spavale punih devet sati i do kraja prve nedelje prosječno su dobile kilogram na težini.

U drugoj nedelji ‘naspavana’ skupina kojoj je sada uskraćeno po četiri sata sna također je dobila prosječno po kilogram na težini, a ‘nenaspavana’ skupina koja je sada mogla spavati punih devet sati nije uspjela u sedam dana izgubiti kilogram dobiven u prvoj nedelji nespavanja.

Voditelj istraživanja Kenneth Wright sa univerziteta u Koloradu kaže kako uzrok debljanja nije samo unošenje većih količina hrane, nego i unošenje druge vrste hrane.

‘Utvrdili smo da su se osobe koje nisu dovoljno spavale prejedale ugljikohidratima’, kaže Wright. ‘Jeli su više hrane, a promijenilo se i vrijeme obroka. Jeli su manji doručak i bogatiju večeru.’

Naučnici su utvrdili da osobe koje nedovoljno spavaju večernjim ‘grickanjem’ unose više kalorija nego u bilo kojem drugom obroku tokom dana. Kad su počeli ‘normalno’ spavati, počeli su opet unositi manje ugljikohidrata i masti.

Utvrđeno je da je premalo sna bilo prosječno odgovorno za šest posto više unesenih kalorija.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

(VisokoIN)

Vezani članci

Koliko vode bi dijete trebalo da pije?

Visokoin.com

Šta se dogodi u tijelu ako nakon obroka prošetate samo dvije minute?

Visokoin.com

Nutricionistica: Pet razloga zašto biste trebali jesti kupine

Visokoin.com

Zašto smo svi postali tako zaboravni

Visokoin.com

Pet osoba se zarazilo koronavirusom u Visokom

Visokoin.com

Tri pravila za svakodnevnu njegu

Visokoin.com