Delegacije odale počast na spomen-obilježju Kazani: “Svaki rat je put u besmisao”

Sarajevo
Brojne delegacije položile su danas cvijeće na spomen-obilježje Kazani iznad Sarajeva i odale počast nevinim žrtvama, javlja Anadolu (AA).

Delegaciju Grada Sarajeva, koja je odala počast i položila cvijeće, predvodila je gradonačelnica Benjamina Karić koja je tom prilikom istakla da je vrlo važno odati počast svim nedužno ubijenim ljudima.

“Zauvijek ćemo se sa tugom i poštovanjem sjećati naših ubijenih sugrađana. Dužnost je da svaki put kada dolazimo na ovakva mjesta obilježavanja razmislimo koliko je svaka agresija i rat jedan put u besmisao. Sarajevo danas šalje poruku kako oštro osuđuje ubijanje svake nevine žrtve u svijetu. Mislim da je Sarajevo uvijek bilo na pravoj strani historije”, rekla je Karić.

Pozvala je i gradonačelnike drugih gradova u BiH da postave spomenik žrtvama, uključujući Prijedor.

“Sarajevo je podiglo spomenik na Kazanima. Postavljanje svakog spomenika je proces. Historija će o tome suditi, ali bila bih ponosna da spomenik vidim i u Prijedoru za ubijenu prijedorsku djecu. Kultura sjećanja je obaveza svih nas u Bosni i Hercegovini”, kazala je gradonačelnica.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Refik Lendo izjavio je da je bitno sjetiti se žrtava.

“Ovo je moje i sjećanje mojih kolega na ono što se desilo u toku rata, svih onih žrtva, civila koji su nastradali ne svojom krivicom, bez obzira kako se zovu. Ovdje smo danas da pošaljemo sliku budućnosti Bosne i Hercegovine, da ovdje i u čitavoj BiH ima mjesta za sve njene građane”, rekao je Lendo.

Rajko Živković iz Srpskog građanskog vijeća BiH istakao je da su danas odali počast nevino ubijenim građanima.

“Važno je da se ovo obilježava svake godine i da se ovdje okupljanju građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine i da evociraju uspomene na drage ljude koji su izgubili svoje živote. Treba da svi mi iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine izvučemo pouku iz ovoga kako se ovakve stvari više nikada ne bi desile, da odavde poručimo da trebamo živjeti zajedno u jedinstvu”, kazao je Živković.

Spomen-obilježje Kazani, posvećeno ubijenim građanima Sarajeva tokom 1992. i 1993. godine na lokalitetu Kazani, otkriveno je u novembru 2021. godine.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva ranije je prihvatilo prijedlog gradonačelnice Karić da ubuduće 9. novembar bude i zvanično Dan obilježavanja sjećanja na žrtve na Kazanima, kada je i počela ekshumacija njihovih posmrtnih ostataka.

Iz jame na Kazanima nakon rata su, u više ekshumacija, izvađeni posmrtni ostaci 23 žrtve, od kojih je 15 identifikovano.

Podaci Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) govore da se radi o pet žrtava ženskog spola i deset muškog, starosti od 27 do 66 godina. Dvije žrtve su ukrajinske nacionalnosti, dvije hrvatske, jedna žrtva bošnjačke nacionalnosti i deset žrtava srpske nacionalnosti.

Za ubistva počinjena na Kazanima te neprijavljivanje krivičnog djela i počinilaca tokom i neposredno nakon rata osuđeno je 14 pripadnika Desete brdske brigade Armije BiH. Komandant ove jedinice Mušan Topalović Caco ubijen je u Sarajevu 26. oktobra 1993. godine tokom akcije hapšenja.