Deset najčešćih situacija koje su krive za bračne svađe

Potpuno je normalno da se parovi svađaju i cijelu stvar riješe za nekoliko (desetina) minuta, ali šta tačno izaziva svađe velikih razmjera koje iz temelja narušavaju vaš odnos?

Ovo su deset najčešćih situacija koje su krive za takve epohalne svađe.

Gigantska svađa ni zbog čega
Postoje stvari oko kojih se parovi često svađaju, kao što su novac, djeca ili seks, i takve svađe se riješe za vrlo kratko vrijeme, ali ako lupate glavu oko gigantske svađe koja je iskrsla bez ikakvog posebnog razloga, niste sami.

“Brak je gromobran koji apsorbuje stres iz svakog izvora – prošlosti i sadašnjosti. Kada se stres nagomila, čak i najbolji parovi mogu da izgledaju kao najdisfunkcionalniji”, objašnjava psiholog i autorica Herijet Lerner, dodajući da bilo šta može da se pretvori u epsku bitku, uključujući i beznačajne stvari tipa koji se nož koristi za sjeckanje povrća. Kako biste zaustavili ovaj stresan ciklus duboko udahnite i prije nego što krenete da vrištite na partnera, razmislite o tome šta je pravi problem: nož ili nešto što se krije ispod površine. Ako ste vi ta osoba koja je uprskala situaciju i vaš odnos, zaboravite na ponos i izvinite se, objasnite partneru šta je to što vas stvarno muči prije nego što se to pretvori u još veći problem.

Finansijski problemi
Bez obzira vjerujete li da je novac korijen sveg zla, ne možete poreći njegovu odgovornost za veliki dio problema u vezi. Još uvijek aktuelna ekonomska kriza nikako ne pomaže situaciji, ali čak i u najboljim vremenima većina parova redovno se svađa oko novčanih problema.

Partnerova porodica kao trn u oku
Upoznate roditelje, roditelji se međusobno upoznaju, a vjenčanje je prošlo kao podmazano dok su obje strane porodice bile prisutne. Čak i ako ste prošli kroz sve to, još uvijek niste gotovi. Lerner tvrdi da se parovi i dalje sukobljavaju zbog detalja vezanih za porodične odnose, npr. koliko će često posjećivati bake i dede ili kod čijih će roditelja ići na porodični ručak. Minimalizujte probleme i povećajte kvalitetno provođenje vremena tako što ćete postići dogovor s partnerom oko porodičnih pitanja.

Rane faze roditeljstva
Iako zbog svoje nove bebe možete da budete blaženo sretni, ovaj period prilagođavanja u kom se “trsite” kako biste pohvatali šta učiniti kada dijete plače, kako ga treba presvući i kada nahraniti, zaista je težak period. Hronično vam fali kvalitetnog sna i uvijek preispitujete sve što radite, ali i sve što vaš partner radi, a to itekako može da izazove neke škakljive situacije. Dobra vijest je da ćete se konačno naspavati, ali tek kad sebi date vremena i organizujete svoje vrijeme te podijelite odgovornost.

Kako djeca odrastaju…
Jednom kad su vaša djeca dovoljno odrasla da pričaju i sami sebe oblače, konačno se uz njihove možete početi brinuti i za svoje potrebe. Ali, sada dolazi još teži dio roditeljske odgovornosti: učenje djeteta životnim mudrostima. S partnerom treba usuglasiti ono čemu ćete podučavati svoje dijete, pa pronađite kompromis koji će pokrivati sve vaše životne vrijednosti.

Seksualna suša
Bez obzira proživljavate li stres van bračne zajednice ili jednostavno više ne možete da pronađete iskru, mnoge dugogodišnje veze suočavaju se s problemom manjka učestalosti seksa, a obnavljanje intimnosti jedan je od najtežih zadataka. Bilo da se radi o problemima vezanim za stres, manjak sna, zdravstvenim problemima ili emocionalnom nezadovoljstvu, sam čin prepoznavanja problema u njegovom korijenu najvažniji je korak u obnavljanju aktivnog seksualnog života.

Donošenje velikih odluka
Bilo da se spremate da prihvatite neki veliki posao ili pokušavate da radite na novom djetetu, par može da se suoči s problemima u donošenju velikih odluka. Čak i neke manje odluke, poput renoviranja stana, mogu biti veliki uzrok stresa. Uoči donošenja velikih odluka sastavite listu sa “za” i “protiv” stavkama koja će vam pomoći da objektivnije sagledate situaciju, pa o tome zajedno popričajte na miran način, bez tenzija. Što se manjih odluka tiče, i kod njih nastojte da postignete kompromis. Oko njih se nikako nemojte prepirati u javnosti, nego se jednostavno složite oko toga da se ne slažete i dogovorite se da ćete o čitavoj stvari raspraviti kad dođete kući.

Emocionalna brazda
Kao što se možete zasititi neprestanog jedenja jednog te istog jela, makar vam ono bilo najdraže, možete proći i kroz neprijatni period svojevrsnog zasićenja i emocionalne udaljenosti od svog partnera. Kako godine prolaze, djeca, posao i druge obaveze uzimaju sve više vašeg vremena, a dok ste uvjereni da je vaša veza dovoljno jaka da to podnese, ali i ona pati.

Neočekivana tragedija
Do sada ste vjerovatno već naučili kako da se nosite sa svakodnevnim stresom, ali nažalost teško je izbjeći stres koji se javlja zbog nepredviđenih tragedija, poput zavisnosti, afere, gubitka posla ili neke hronične bolesti. Možda vam je majka naglo preminula ili vam je suprugu utvrđen dijabetes. Nažalost, nema lakog rješenja kada su u pitanju ovakve stvari, a one će vjerovatno biti glavni uzrok vašeg stresa još neko vrijeme. To je frustrirajuće i zna da slomi srce, ali ključ opstanka u ovoj situaciji jeste da budete svjesni da ste u dobrim rukama. Loši periodi s vremena na vrijeme sasvim su uobičajena stvar i nemojte ih shvatati previše ozbiljno ili previše lično, piše Magazin.

Kriza srednjih godina
Niste spremni za starački dom, ali više niste ni na nivou dječije zaljubljenosti. Nostalgija za sladunjavim flertom s početka nove veze ili uzbuđenje oko novog posla nestaju s godinama. Kriza srednjih godina potpuno je uobičajena pojava, ali ona ne mora da uništi romantiku u vašoj vezi. Umjesto toga, istražite lične strasti koje vam mogu pomoći u vraćanju uzbuđenja u vaš romantični odnos. Riješite se negativnosti ili ustaljene dinamike.

(VisokoIN)