Diplomatski i nediplomatski potezi ambasada: jedan kažnjen, drugi prijeti

Bosna i Hercegovina često ima problem s miješanjem drugih zemalja u njene unutrašnje stvari. Posljednjih nekoliko dana, problemi s ambasadorima u našoj zemlji. Najprije izraelskim, koji je dobio ukor od premijera Izraela, nakon što je utvrđeno da je zauzeo stranu u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona. I to HDZ-ovu.

S druge strane, ambasador Rusije uputio je otvorene prijetnje Bosni i Hercegovini nakon podrške Ukrajini koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović iznio na Krimskoj platformi. Prijetnje Rusije nisu prošle bez reakcija. Danas je ambasador SAD-a u našoj zemlji Michael Murphy upozorio da njegova država, ali ni Evropska unija i NATO neće dopustiti da Rusija ovlada Bosnom i Hercegovinom.

Vanjski utjecaj na Bosnu i Hercegovinu sve je prisutniji. Potreba da se odlučuje u ime naše države je sve češća. Diplomatija na relaciji od prividno dobrih, prijateljskih odnosa, pa sve do prijetnji. Ruska ambasada kao lider loših namjera, više i ne krije, sada otvoreno upozorava i prijeti. Nakon učešća predsjedavajućeg Predsjedništva Šefika Džaferovića na Krimskoj platformi, stav Bosne i Hercegovine o ruskoj agresiji žele neutralizirati.

“Još jednom pozivamo naše partnere iz Bosne i Hercegovine da budu razumni i uravnoteženi. U suprotnom, odgovornost za sve posljedice hipotetičkog pogoršanja bilateralnih odnosa snosit će oni koji se rukovode ne osnovnim interesima svojih naroda i građana nego nalozima vanjskih mentora”, poručili su iz Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Upozoravajuće, ali teške riječi.

“Riječi gospodina Kalabuhova su pogrešne. One su u nastavku ono što se može svrstati pod destruktivnim djelovanjem protiv Bosne i Hercegovine”, smatra novinar Erol Avdović.

Burnu reakciju Ruske ambasade Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ispratilo je u tišini. Dok za ruske diplomate nema prepreke, Ambasadu Izraela dočekao je otpor. Za pogrešan potez iskazivanja podrške izmjenama Izbornog zakona po volji HDZ-a, uslijedila je sankcija. Iz matične zemlje. Dakle, reakcija je urodila plodom.

“Prvo su ukorili ambasadora za to šta je kazao, odrekli su se kao država onoga što je on rekao, ali to nije bilo dovoljno. Onda su uradili nešto što mi nikad nećemo da uradimo i uvijek tražimo razloga za to – zamijenili su ambasadora bez velike galame i bez velikih afera”, ističe bivši diplomata Zlatko Dizdarević.

Pokušaj Rusije i Izraela da utječu na razvoj političke situacije u našoj državi nema ni pravno, a ni političko uporište. Ipak, nespremnost Bosne i Hercegovine da nastupi jedinstveno i jasno kaže ne vanjskom utjecaju, rezultira primjerima poput ovih.

“Mi nismo organizovani na način da im se odgovori onako kako oni rade nama, da im se da odgovor koji će da ih zabrine, da im se odgovori onako kako je to u interesu naših ljudi, a ne pojedinačnih oligarhija i pojedinaca podijeljenih po nacionalnoj, interesnoj, koruptivnoj osnovi”, dodaje Dizdarević.

Za dobar i konkretan odgovor bh. diplomatije bez brukanja u svijetu potrebna je osnova. Bez Zakona o vanjskim poslovima, diplomatija je ostala na nivou ličnih želja i interesa.

“Stvar je u tome da nemamo spoljnjih poslova i ne možemo se pozivati ni na jednu deklaraciju, na neke međunarodne konvencije, ako nemate to usaglašeno sa svojim zakonom o spoljnjim poslovima. U Bosni i Hercegovini se svako može ponašati u diplomatiji kako želi jer nema osnove kako da se odreaguje”, ističe bivši diplomata Draško Aćimović.

Ambasade Rusije i Izraela uzdrmale su ionako nestabilno tlo vanjske politike naše države. Da odgovorimo, očito, nismo spremni. Umjesto toga, povoda za nove skandale u diplomatiji ne manjka. Posljednji je iz vrha države. Autor Milorad Dodik. Odbijanjem potpisivanja agremana novom ambasadoru Njemačke namjerio se na jačeg od sebe. Ovo je nezapamćena diplomatska ishitrenost. Zvaničnom Berlinu nije trebalo dugo. Traže pojašnjenje i to u roku od 48 sati, a državno ministarstvo vanjskih poslova od Berlina traži priliku da objasne šta se desilo. Dakle, u svakoj drami Bosna i Hercegovina izvuče deblji kraj.

federalna.ba